Top 5 alimente bogate în fier

Vlăguiala, ameţelile, albirea feţei şi stările accentuate de somnolenţă sunt principalele simptome ale anemiei. Iată ce trebuie să consumi pentru a-ţi susţine organismul şi a-l remineraliza corect.
  • Publicat:
Top 5 alimente bogate în fier

Anemia fierodeficitară (feriprivă), probabil cea mai răspândită carenţă alimentară din lume (aproximativ 600 de milioane de pacienţi pe glob), poate fi prevenită, în mare parte, cu ajutorul unei alimentaţii echilibrate.

Vlăguiala, ameţelile, albirea feţei şi stările accentuate de somnolenţă sunt principalele simptome ale acesteia. Iată ce trebuie să consumi pentru a-ţi susţine organismul şi a-l remineraliza corect.

Afecţiunea apare, la adulţi, ca urmare a hemoragiilor interne, pe fond gastrointestinal. Şi sugarii care nu sunt alăptaţi la sân sunt predispuşi la  anemie fierodeficitară. Motivul? Absorbţia fierului din laptele de vacă este mai mică decât cea din laptele matern. Expuse riscurilor unei anemii feriprive mai sunt femeile cu menstruaţii abundente. Doza zilnică recomandată de fier pe zi este de 10 mg la bărbaţi şi 15 mg la femei.

Iată care sunt cele mai bogate alimente în fier:

1.    Ficatul de porc (22,1 fier mg/100 g)

Cel mai bogat aliment în fier, ficatul de porc poate fi consumat cu o garnitură de legume sau cu salată (adaugă zeama de lămâie la aceasta, deoarece vitamina C ajută la fixarea fierului în corp). Pentru a-şi păstra cât mai mult calităţile nutritive, ficatul de porc trebuie pregătit la cuptor sau pe grătar. Prăjirea transformă acest aliment într-o bombă calorică.

2.    Pudra de cacao (12 fier mg/100 g)

Boabele de cacao sunt o sursă însemnată de fier şi antioxidanţi. Consumată în băuturi calde sau sub formă de ciocolată neagră, cacaoa aduce un aport important de fier în organism. Evită să o consumi seara deoarece este puternic energizantă şi îţi poate da stări de agitaţie si de insomnie.

3.    Cereale integrale (9,8 fier mg/100 g)

Savurate la micul dejun cu lapte sau cu iaurt, cerealele integrale susţin buna funcţionare a metabolismului, dau o senzaţie îndelungată de saţietate şi alimentează organismul cu minerale. Fierul din acestea este bine absorbit în procesul de digestie şi este asimilat aproape complet ca şi cel din alimentele de origine animală.

4.    Soia  (8,6 fier mg/100 g)

Boabele de soia fierte, consumate ca atare, în salate sau ca garnitura în combinaţie cu alte legume asigură un aport echilibrat de fier în organism. In plus, soia ajută la menţinerea echilibrului hormonal şi previne simptomele instalării menopauzei graţie nivelului echilibrat de fitoestrogeni.

5.    Spanac (4,1 fier mg/100 g)

Ideal pentru copii si femeile însărcinate, spanacul poate fi consumat atât sub formă de salate cât şi piureuri. Mai mult, spanacul creşte apetitul şi grăbeşte vindecarea în perioadele de convalescenţă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult