În ultimii ani, dovezi tot mai numeroase au arătat că inflamația cronică stă la baza multor afecțiuni pe care experții le numesc „bolile civilizației” – adică cele legate de stilul de viață, cum ar fi bolile de inimă și cancerul. Este acum evident că un factor specific și semnificativ probabil amplifică sau ameliorează acea inflamație: dieta unei persoane. Asta înseamnă că alimentele pe care le consumi pot agrava inflamația dacă nu ești atent sau o pot reduce dacă decizi să urmezi o dietă antiinflamatoare.
Inflamația este vitală, chiar salvatoare de viață, atunci când apare în răspuns la o traumă sau la o infecție. Se manifestă cu durere, roșeață, umflare și căldură, semnificând că organismul își mobilizează apărarea pentru a restabili echilibrul.
Cu toate acestea, o dietă plină de alimente extrem de procesate – în special cele bazate pe zahăr, carbohidrați rafinați și uleiuri de semințe ieftine și instabile, cum ar fi uleiul de soia – este un motiv important pentru care mulți oameni din lumea dezvoltată trăiesc acum într-o stare cronică de inflamație generalizată. Zahărul, de exemplu, stimulează agenții inflamatori în țesutul adipos numiți adipokine, iar făina de grâu crește microorganismele inflamatorii în tractul gastro-intestinal.
Evitarea alimentelor procesate este doar o parte a soluției. Pentru a-ți reduce și mai mult riscul de boală, este recomandată o dietă care pune accentul pe alimente proaspete, integrale, băuturi și combinații de plante și condimente care reduc răspunsul inflamator.
Unele lucruri – cum ar fi turmericul, un condiment folosit în curry-ul indian, care este, de asemenea, excelent în smoothie-uri – par să reducă inflamația direct, în timp ce altele, cum ar fi acizii grași omega-3 din somonul sălbatic, furnizează nutrienți protectori de care organismul are nevoie pentru a modula propriul său proces inflamator.
Dieta mediteraneană poate fi considerată un șablon pentru orice plan alimentar antiinflamator. Bazată pe legume, fructe, cereale integrale și pește, este asociată cu o viață lungă și sănătoasă și cu sănătatea inimii. Iată câteva alimente antiinflamatoare de excepție pe care ar trebui să le incluzi în meniul tău:
Bogate în vitamina K și oferind efecte puternice antiinflamatorii și anticancerigene, legumele cu frunze verzi precum kale, collards, bok choy și broccoli ar trebui să fie elemente de bază în orice dietă.
Toate varietățile sunt sănătoase, dar un studiu a constatat că fructele de zmeură neagră au redus incidența anumitor tipuri de cancer la animale cu 50%.
Somonul este excelent, dar dacă poți găsi, codul negru are și mai mulți acizi grași omega-3 antiinflamatori.
Pe lângă acțiunea sa antiinflamatoare puternică, ghimbirul ajută la reducerea gazelor intestinale și a grețurilor.
Cel mai important, mâncarea trebuie să fie gustoasă. Nimeni se va ține de un plan alimentar bazat pe o bucătărie lipsită de gust, monotonă. Din fericire, alimentele antiinflamatoare de mai sus sunt delicioase și pot fi combinate pentru a face unele dintre cele mai gustoase preparate din lume.
Sursă foto: Shutterstock