TOP alimente pe care să le cumperi toamna!

Oficial, toamna începe la 21 septembrie şi odată cu ea vin şi grijile legate de întoarcerea la serviciu sau la şcoală şi de aprovizionarea pentru iarnă (conserve şi murături pentru cine mai face acasă).
  • Publicat:
TOP alimente pe care să le cumperi toamna!

Oficial, toamna începe la 21 septembrie şi odată cu ea au vin şi grijile legate de întoarcerea la serviciu sau la şcoală şi de aprovizionarea pentru iarnă (conserve şi murături pentru cine mai face acasă). Zilele sunt tot mai scurte, încep ploile, cad frunzele pomilor iar în aer pluteşte un sentiment de tristeţe şi regret pentru vara, vacanţa şi căldura care au trecut.

Lucrurile nu trebuie să fie tocmai aşa! Toamna este anotimpul recoltei, sezonul în care culegem, la propriu şi la figurat, rezultatele muncii de peste an.

Abundenţa de fructe şi legume din această perioadă nu este întâmplătoare şi trebuie profitat la maxim de ea, pentru că organismul are nevoie să intre în iarnă în cea mai bună formă. E momentul ideal pentru mâncărurile şi salatele de legume, pentru o cură de struguri sau de produse probiotice care să restabilească echilibrul intestinal.

O alimentaţie bogată în legume, produse lactate slabe, fructe, cereale şi carne albă asigură aportul de vitamine şi minerale (în special vitamina B6, magneziu, seleniu, zinc) necesar menţinerii organismului în tonus maxim, fizic şi psihic.

Iată deci o listă de cumpărături pentru o toamnă sănătoasă şi delicioasă!

Legumele din familia crucifere – varza, conopida, broccoli şi guliile sunt bogate în vitamina C, acid folic, betacaroten, potasiu , fibre şi au un conţinut caloric scăzut,  fiind ideale atât pentru cei care au probleme cu silueta, cât şi în prevenirea diferitelor forme de cancer. Conţin fitocomponenţi sulfuraţi, bioflavonoide, indoli şi monotreptene care inhibă creşterea tumorilor şi protejează celulele împotriva acţiunii nefaste a radicalilor liberi.

Dovleacul – nu este doar un simbol de Halloween, ci şi o sursă bogată de betacaroten, fier, zinc, potasiu şi fibre cu efect antioxidant, anticancerigen şi de scădere a tensiunii arteriale. Copt la cuptor poate fi folosit pe post de desert, pentru că satisface nevoia de dulce. Dovleacul ameliorează dispoziţia, datorită conţinutului de vitamine din grupul B, potasiu şi glucide cu absorbţie lentă. Nu arunca nici seminţele dovleacului! Sunt o sursă preţioasă de acizi graşi nesaturaţi omega-6 şi fibre (dacă sunt mâncate cu tot cu coajă).

Strugurii – sunt folosiţi din cele mai vechi timpuri pentru proprietăţile lor regeneratoare şi detoxifiante, conţinutul bogat de săruri minerale şi fitonutrienţi, contribuind la scăderea riscului de cancer, boli cardiovasculare, afecţiuni urinare şi inflamatorii (artrite, reumatism). Strugurii sunt o sursă naturală de potasiu, calciu, magneziu, bioflavonoide şi antioxidanţi cu efect benefic asupra funcţionării sistemului nervos, imunitar, circulator, digestiv şi urinar.

Prunele sunt bogate în fitonutrienţi, potasiu, magneziu, calciu, fier, iar conţinutul crescut de fibre (celuloză şi pectină) le conferă proprietăţi laxative. O parte din zahărul din prune este reprezentat de sorbitol, care stimulează suplimentar tranzitul intestinal şi transformă aceste fructe într-un remediu natural împotriva constipaţiei.

Perele – au un indice glicemic mic şi, deşi sunt dulci, zahărul pe care îl conţin se absoarbe treptat în sânge. Sunt digerate lent, au un aport crescut de fibre solubile şi insolubile, satisfac eficient nevoia de dulciuri şi previn apariţia poftelor alimentare şi a senzaţiei de foame.

Gutuia este un fruct puţin caloric cu proprietăţi gelifiante datorită conţinutului mare de pectină, o fibra solubilă. Consumată pe post de gustare oferă senzaţia de saţietate pentru mult timp, împiedicând şi pofta de dulciuri.

Merele – sunt, prin excelenţă, fructele sănătăţii, au puţine calorii şi sunt bogate în fibre solubile, potasiu şi flavonoide antioxidante. Fracţia glucidică de sorbitol şi prezenţa potasiului le conferă proprietăţi diuretice, în timp ce pectinele şi celuloza din coaja merelor reglează cu delicateţe tranzitul intestinal.

Nucile – deşi sunt hipercalorice, reprezintă o sursă preţioasă de acizi graşi mono- şi poli-nesaturaţi benefici pentru sănătate, vitamine din grupul B, vitamina E, minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier, fosfor, zinc, cupru, seleniu), proteine vegetale şi fibre. De asemenea, pe lângă efectul de scădere al colesterolului din sânge exercitat de acizii graşi nesaturaţi, vitamina E, minerale şi fibre, în nuci există fitosteroli şi compuşi fenolici care sunt la fel de eficienţi precum medicamentele anti-colesterol în normalizarea profilului lipidic al sângelui.

Curcanul – are cel mai scăzut conţinut de grăsime şi de calorii dintre toate tipurile de carne, abundă în vitamine din grupul B, minerale (zinc, fier, cupru, seleniu) şi triptofan, un aminoacid esenţial responsabil de starea de bine.

Sursa: „Sănătatea are gust”, Dr. Mihaela Bilic

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Psyllium, tărâţele care slăbesc!
Psyllium, tărâţele care slăbesc!