Produsele lactate sunt unele dintre cele mai consumate alimente printre români. Lapte, iaurt sau frişcă, toate aceste alimente pot să contribuie cu succes la o masă sănătoasă, săţioasă şi care poate să fie şi benefică siluetei.
Laptele este bogat în calciu (chiar şi laptele degresat) şi mulţi dintre înlocuitorii săi sunt îmbogăţiţi cu calciu. Dacă, totuşi, urmăreşti să consume cât mai puţine calorii, poţi consuma lapte degresat.
De asemenea, deoarece tot mai multe persoane preferă să renunţe la consumul de lactate din diferite motive (intoleranţă la lactoză, probleme de sănătate sau problem cu greutatea), trebuie să ştii că înlocuitorii laptelui reprezintă o adevărată salvare!
Pentru un gust bogat şi un aspect cremos atunci când este folosit în diferite compoziţii ale mâncărurilor ar trebui să foloseşti un tip de lapte integral. Persoanele care urmăresc să reducă pe cât posibil cantitatea de grăsimi saturate în alimentaţie ar trebui să consume lapte degresat sau semi-degresat.
Efecte terapeutice: laptele este una dintre cele mai bogate surse de calciu disponibile. De fapt, laptele integral este recomandat în special copiilor, care au nevoie de aportul caloric pentru creşterea şi dezvoltarea sistemului osos.
Pentru a obţine o adevărată delicatesă, poţi folosi frişcă grasă sau slabă, mascarpone, smântână dulce sau chiar acrişoară.
Efecte terapeutice: frişca este o bună sursă de vitamina E, benefică pentru piele, dar are multe calorii, aşa că ar trebui consumată cu moderaţie.
Este foarte folositor în bucătărie, atât consumat în stare naturală, cât şi pentru a da consistenţă amestecurilor. Iaurtul grecesc este mult mai gros decât cel obişnuit şi are la fel de multe calorii ca şi smântâna, aşa că nu se recomandă consumul regulat. Iaurturile degresate, inclusiv iaurtul grecesc degresat, sunt de preferat deoarece le poţi consuma fără să ai remuşcări.
Efectele terapeutice: iaurtul este bogat în calciu, fiind în cele mai multe cazuri tolerat chiar şi de cei cu intoleraţă la lactoză. Poţi opta chiar pentru iaurtul “bio”, care ajută la îmbunătăţirea sănătăţii tractului digestiv, prin adaosul de bacterii benefice. Există în prezent pe piaţă şi iaurturi bogate în fibre, care ajută la scăderea nivelului de colesterol.
Folosite mai ales de persoanele cu intoleranţă la lactoză, acest gen de produse reprezintă o opţiune viabilă, fără multe calorii. Grăsimile conţinute în laptele de oleaginoase sunt toate grăsimi sănătoase polinesaturate, cu excepţia laptelui de cocos.
Iată câteva exemple:
Laptele de soia: alege sortimentul îmbogăţit cu calciu, mai ales dacă foloseşti laptele de soia în locul celui de vacă.
Laptele de orez: acesta are o consistenţă mai redusă decât laptele de vacă şi un gust dulce, delicious, mai ales dacă alegi sortimentele cu aromă de ciocolată sau vanilie.
Laptele de ovăz: este o alternativă la cel de vacă, foarte cremos şi cu un gust bogat.
Laptele de nuci: laptele de cocos, de exemplu, este delicios, dar din cauza gustului său foarte pregnant, este bine să-l foloseşti cu măsură sau să-l diluezi. La supermarketuri şi plafare se găseşte lapte de migdale sau alte oleaginoase, mai sănătoase şi din punct de vedere al siluetei.