Dieta verticală: avantaje, dezavantaje și plan alimentar

Ce este dieta verticală? Și cât de sănătoasă este aceasta pentru organismul nostru? Află în rândurile de mai jos!
  • Publicat:
Dieta verticală: avantaje, dezavantaje și plan alimentar
Sursa foto: shutterstock

Dieta verticală s-a bucurat de un real succes în rândul atleților și al celor care și-au dorit să-și dezvolte musculatura rapid. Cu toate acestea, nutriționiștii sunt destul de sceptici în ceea ce privește dieta în sine. Iată care sunt avantajele, dar și dezavantajele pe care aceasta le are asupra organismului! 

Ce este dieta verticală și ce presupune ea?

Dieta verticală este un mod de a mânca, elaborat pentru a sprijini sportivii de performanță și ia necesarul de calorii de care au nevoie pentru a câștiga în greutate, pentru a crește masa musculară și pentru a maximiza antrenamentele.

Alimentele indicate spre consum în dietă verticală sunt:

  • carnea roșie
  • orezul alb
  • fructele proaspete
  • legumele
  • iaurtul
  • spanacul
  • ouăle

Printre alimentele total interzise în această dietă se regăsesc:

  • orezul brun
  • uleiurile vegetale prelucrate
  • leguminoasele, incluzând aici și soia
  • ceapa și usturoiul
  • cafeaua

Dieta verticală: avantaje

Promotorii acestei diete susțin că regimul te va ajuta să îți dezvolți o masă musculară de invidiat. În plus, dieta verticală ar putea rezolva deficiențele nutriționale, ar putea sprijini imunitatea și proteja sănătatea stomacului.

Dieta verticală: dezavantaje

Specialiștii în nutriție sunt, însă, destul de sceptici în privința dietei verticale. Aceștia susțin faptul că, înainte de toate, consumul excesiv de carne roșie poate favoriza apariția a diverse boli, precum diabetul, cancerul mamar sau bolile cardiovasculare.

De asemenea, dieta este extrem de precară la capitolul fibre, acestea contribuind la o bună digestie și la evitarea constipației sau balonării.

Plan alimentar pe 3 zile

Ziua 1

Prima masă: ouă întregi cu brânză, ardei roșu și spanac, alături de morcovi cruzi, migdale crude și suc de afine

Cea de-a doua masă: file de vită și orez alb gătit în supă de pui, suc proaspăt de portocale

Cea de-a treia masă: piept de pui și cartofi dulci, suc de portocale

Cea de-a patra masă: friptură de vită cu orez alb gătit în supă de pui, suc de afine

Ziua 2

Prima masă: ouă întregi cu brânză, spanac, ardei roșu, cartofi fierți și suc de afine

Cea de-a doua masă: carne de vită cu orez alb, cartof dulce și suc de portocale

Cea de-a treia masă: piept de pui cu orez alb, cartof dulce și o portocală

Cea de-a patra masă: friptură cu orez alb, cartofi, dovlecei, suc de afine

Ziua 3

Prima masă: ouă întregi cu brânză, spanac, ardei roșu plus ovăz cu iaurt, lapte, miere și nuci

Cea de-a doua masă: antricot de vită cu orez alb, suc de afine

Cea de-a treia masă: somon cu orez alb, spanac, ardei gras, morcovi, suc de portocale

Cea de-a patra masă: friptură cu orez alb, cartofi dulci și suc de afine

CONCLUZIE

Orice tip de dietă care impune eliminarea definitivă a unor alimente nu poate fi ținută pe termen lung, avertizează specialiștii. Așa-zisele beneficii pot ajunge să se transforme în reale dezavantaje care îți pot afecta sănătatea.

Înainte de orice regim, asigură-te că te informezi temeinic, consultă un medic specialist și nu te avânta fără a fi documentat.

Recomandările tuturor experților din nutriție nu vizează diete de excludere, ci adoptarea unui regim alimentar echilibrat, variat și al unui stil de viață sănătos.

Sursa: HealthLine

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult