Drojdia de bere conţine mulţi nutrienţi esenţiali care fac din ea un supliment alimentar de prim rang. Este bogată în proteine bune, în oligozaharide, în vitamin şi minerale. Cât despre microorganismele din compoziţia sa, acestea pot avea un efect probiotic, refăcând, de exemplu, flora intestinală.
Beneficii şi Propietăţi
Datorită prezenţei unor proteine şi a oligozaharidelor, drojdia ar avea o acţiune antioxidantă asupra celulelor şi ar întări sistemul imunitar. Vitaminele dn grupa B sunt indepensabile pentru buna funcţionare a sistemului nervos, pentru regenerarea celulelor, pentru ameliorarea somnului şi a anxietăţii, dar şi pentru frumuseţea pielii, a părului şi a unghiilor.
De asemenea, conţine într-o cantitate remarcabilă minerale precum calciu, fier, fosfor şi potasiu, care sunt prezente şi în produsele de origine animală. Drojdia este un supliment alimentar de neocolit pentru vegetarieni sau pentru cei care consumă mai rar carne sau produse lactate.
Drojdia de bere inactivă este un excelent supliment alimentar care poate contribui la întărirea imunităţii generale, la combaterea stresului şi a oboselii.
Pentru o stare generală bună sau pentru menţinerea sănătăţii puteţi presăra drojdie peste alimente sau să o înghiţiţi sub formă de comprimate sau de capsule, în cure de una sau două luni pe an, în perioadele de schimbare a anotimpurilor. Pentru un adult , se recomandă un aport de 5 până la 10 g pe zi , în cazul drojdiei inactive, şi de 2 până la 3 pe zi, în cazul drojdiei active.
Sfat: Pentru a verifica eficienţa unor capsule mai vechi, turnaţi pulberea în puţină apă. Dacă amestecul se umflă într-o jumătate de oră înseamnă că ciuperciile sunt vii!
Drojdia de bere are proprietăţi antianemice, reconstitutive, antidiabetice, antimicrobiene, depurative, remineralizante, calmante.
Tratamente cosmetice
Drojdia de bere poate fi folosită şi extern, ca ingredient pentru prepararea cremelor şi măştilor cosmetice. Indiferent de componentele pe care le conţin, acestea se lasă să acţioneze timp de 30 de minute, după care se îndepărtează cu apă călduţă.
Pentru tenul gras se recomandă o mască din albuş de aou, sucul unei roşii şi 10 g drojdie de bere. O altă mască pentru tenul ce tendinţă de îngrăşare se poate prepara din două linguriţe de drojdie de bere, două linguri de ulei de măsline şi două linguri de miere de albine.
Pentru tenul normal, se amestecă o linguriţă drojdie de bere, o linguriţă cremă nutritivă şi o jumătate lingurţă zeama de lămâie.
Masca pentru ten uscat se prepară dintr-o linguriţă drojdie de bere şi una de miere de albine.
Pâinea fără drojdie
Există ideea conform căreia drojdia de bere folosita la panificaţie este o sursă de nitraţi şi de aceea pâinea făcută în casă fără drojdie ar fi mai sănătoasă . Fiind o pâine care se obţine din dospirea naturală a unei drojdii rezultate din făină integrală de grâu/secară şi apă, pâinea cu maia este mult mai naturală şi mai sănătoasă decât pâinea făcută cu aluat dospit de drojdie. Dospirea lentă a pâinii cu maia favorizează neutralizarea proteinei de gluten. Ȋn plus, pâinea fără drojdie are un indice glicemic de 68, ceea ce face ca, acest tip de produs să fie recomandată pentru consum persoanelor care suferă de diabet.
100 grame de drojdie de bere furnizează:
– proteine cât 250 g de carne
– glicogen cât 65 g de paine
– de10 ori mai multă vitamina B1 decât pâinea integrală
– de două ori mai multă vitamina B2 decât ficatul
– de 10 ori mai multă vitamina B6 decât carnea
– de 5-10 ori mai mult acid pantotenic decât cerealele
– de 20 de ori mai mult acid folic decât tărâţele de grâu