Trebuie să eviți acest tip de sushi, pentru a te proteja de eventualele intoxicații alimentare! Multă lume face această greșeală!

Dacă îți place sushi, trebuie să știi la ce riscuri te poți expune!
  • Publicat:
Trebuie să eviți acest tip de sushi, pentru a te proteja de eventualele intoxicații alimentare! Multă lume face această greșeală!

Dacă îți place sushi, există mereu o mică grijă care te chinuie înainte să îl savurezi: consumi pește crud, ceea ce înseamnă un risc de a dezvolta intoxicație alimentară. Având acest lucru în minte, experții alimentari au mărturisit care tipuri de pește crud te expun cel mai mult riscului de intoxicație alimentară și care sunt relativ sigure de consumat.

Acest tip de sushi te expune cel mai mult riscului de intoxicație alimentară

Potrivit lui Sam Martin, director senior și expert în siguranța alimentară la Microbac Laboratories, cantitatea de bacterii dăunătoare de pe peștele crud depinde mai mult de modul în care a fost crescut și stocat peștele, decât de specia de pește pe care o consumi.

„Cele mai comune bacterii asociate cu peștele crud sunt Listeria monocytogenes, Vibrio și Salmonella”, a spus el. „Incidența acestor bacterii este mai puțin dependentă de specie și mai mult de apa în care a trăit peștele și de modul în care a fost procesat și stocat după ce a fost prins. Stocarea peștelui la sub 40°F (aproximativ 4°C) va întârzia creșterea oricărei bacterii de interes.”

Poți întreba chelnerul cum a fost crescut, stocat și procesat peștele din meniu, dar este posibil să nu știe răspunsul. Așadar, în lipsa acestor informații, Martin sugerează să eviți somonul crud. Somonul prezintă un risc mai mare de paraziți decât alți pești, întrucât în ultimii ani a crescut numărul de somoni care poartă tenii. Riscul de infecție este cel mai mare atunci când consumi somon crud sau insuficient gătit, cum ar fi cel găsit în sushi. Somonul crud poate de asemenea să transporte bacterii dăunătoare comune, precum Salmonella, Vibrio vulnificus și E. coli.

Anghilele sunt, de asemenea, mai susceptibile să transporte paraziți decât alte tipuri de pește. Dar, deoarece anghilele de apă dulce crude sunt toxice pentru oameni, anghila este servită gătită în restaurantele de sushi. Acest lucru reduce considerabil riscul de intoxicație alimentară, deoarece căldura ucide bacteriile.

Tonul prezintă și el un risc atunci când este servit crud, dar este mai puțin probabil să conțină paraziți decât somonul.

Acesta este cel mai sigur tip de sushi pe care îl poți consuma

Dacă ai avut vreodată un sentiment de siguranță datorită termenului „pește de calitate pentru sushi”, dr. Will Bulsiewicz, gastroenterolog certificat, are vești proaste. Termenul „calitate pentru sushi” nu este reglementat sau definit de Food and Drug Administration (FDA), astfel că, deși ar putea însemna pește mai sigur și de calitate mai bună, ar putea însemna și nimic.

Așadar, cea mai bună opțiune este să optezi pentru sushi gătit.

„La fel cum ne gătim ouăle sau aruncăm cartofii verzi, există modalități de bun simț prin care ne putem proteja în timp ce ne bucurăm de sushi delicios”, a spus Bulsiewicz.

„Cel mai evident este să gătim fructele de mare”, a explicat el. „Acest lucru este comun în rulourile cu tempura de creveți, rulourile spider cu crab cu cochilie moale prăjit sau rulourile unagi cu anghilă la grătar. Ruloul clasic California este cu risc scăzut deoarece crab-ul este imitație, ceea ce înseamnă că nu este crab. Îmi pare rău dacă am stricat rulourile California pentru tine.”

Martin a fost de acord:

„Gătitul este singura modalitate sigură de a reduce probabilitatea de boală de origine alimentară din cauza bacteriilor, paraziților și virusurilor”, a spus el. „Sushi-ul care conține creveți sau ‘crab’ (de obicei surimi, care este imitație de crab făcut din pollock) este de obicei gătit. Poți opta și pentru opțiuni vegetariene care conțin avocado, castraveți, tofu sau alte ingrediente.”

Iată cele mai bune modalități de a manipula și stoca peștele crud

Deși știm că consumul de pește crud ne crește riscul de boli de origine alimentară, nu auzi foarte des despre oameni care ajung la urgență din cauza intoxicației alimentare de la sushi (deși se întâmplă).

Acest lucru se datorează faptului că majoritatea restaurantelor de sushi au luat măsuri stricte pentru a menține oamenii cât mai în siguranță atunci când consumă preparatele lor crude. În cele din urmă, acest lucru contează mai mult decât tipul de pește crud consumat.

„Pentru a distruge orice paraziți, peștele ar trebui să fi fost congelat rapid la -4°F (aproximativ -20°C) și păstrat timp de șapte zile”, a spus Martin. „Odată decongelat, carnea ar trebui să fie lucioasă și translucidă, fără mucus sau decolorare. Peștele ar trebui să miroasă proaspăt – dacă miroase acru sau prea ‘pește’, nu ar trebui să-l consumi.”

Deși este posibil să nu știi dacă porția pe care o comanzi a fost congelată, un test rapid de miros îți poate spune orice informație importantă de care ai nevoie despre siguranța sushi-ului tău.

Totuși, dacă ești gravidă, ar trebui să eviți consumul de pește crud în sushi deoarece ești mai vulnerabilă la infectarea cu paraziți.

 

Sursă – https://www.huffpost.com/entry/is-it-safe-to-eat-sushi_l_6674746ee4b069d92e24a0e3

Sursă foto – AntAlexStudio / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult