Trei băuturi care te apără de riscul de AVC sau atac de cord

Aceste băuturi obișnuite sunt bogate în compuși vegetali numiți polifenoli, care combat bolile cardiovasculare, precum AVC sau atac de cord, prin stimularea inimii și a vaselor de sânge.
  • Publicat:
Trei băuturi care te apără de riscul de AVC sau atac de cord
Trei băuturi care te apără de riscul de AVC sau atac de cord

Consumul de trei cești de cafea pe zi ar putea reduce semnificativ riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral, spun oamenii de știință. Aceiași antioxidanți din cafea se găsesc și în ceai, vin roșu sau ciocolată neagră.

Aceste băuturi sunt bogate în polifenoli, compuși vegetali care combat bolile cardiovasculare prin sprijinirea sănătății inimii și a vaselor de sânge. Aceștia sunt antioxidanți care ajută la reducerea inflamației și la repararea celulelor și a ADN-ului.

Cum te apără cafeaua, ceaiul și vinul roșu de AVC sau atac de cord

O analiză a studiilor anterioare subliniază rolul lor în protecția împotriva bolilor cardiovasculare.

„Polifenolii sunt substanțe pe bază de plante și includ compuși precum flavonoidele, taninurile și acizii fenolici. Aceștia formează cel mai mare grup de fitochimicale (chimicale vegetale) și se găsesc într-o varietate de alimente, inclusiv fructe, legume, cereale integrale, ceai, cafea, cacao și vin roșu”, a spus Kjeld Hermansen, profesor și nutriționist la Aaurhus University Hospital din Danemarca.

El a explicat că cercetările anterioare au arătat că aportul de polifenoli este asociat cu un număr mai mic de cazuri de boli cardiovasculare. Raportul său ISIC (Institutul pentru Informații Științifice despre Cafea) arată că un consum moderat este asociat cu o reducere a riscului de boli de inimă cu 15%.

Revizuirea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară privind siguranța cofeinei recomandă între trei și cinci cești pe zi. La persoanele care au suferit deja un atac de cord sau un accident vascular cerebral, un consum zilnic între una și cinci cești este asociat cu un risc mai scăzut de deces.

Acest efect se observă în comparație cu cei care nu consumă deloc cafea, sugerând că un consum obișnuit nu crește riscul unei recidive. Un studiu brazilian bazat pe date din Health Survey of Sao Paulo a constatat că între una și trei cești zilnice reduc riscul de hipertensiune arterială, un factor de risc pentru bolile cardiovasculare.

Cafeaua, principala sursă de polifenoli

Cafeaua este una dintre principalele surse de polifenoli. Acești compuși apar în mod natural și contribuie la aromele și gustul unic al cafelei. Prof. Hermansen a afirmat că, în ultimii ani, interesul academic pentru rolul polifenolilor în sănătate a crescut.

El a declarat că: „Deși mecanismul precis de acțiune nu este încă clarificat, se sugerează că polifenolii din cafea ar putea avea efecte antioxidante și antiinflamatoare, având un rol important în metabolismul lipidelor și glucozei, contribuind astfel la reducerea riscului de boli cardiovasculare”.

Aceștia pot modifica absorbția colesterolului și procesarea grăsimilor în corp, reducând și inflamația. Prof. Hermansen a spus: „cafeaua este, probabil, unul dintre cele mai studiate componente ale dietei noastre”.

O gamă largă de studii a fost publicată și cu privire la efectele cafelei asupra performanțelor mentale și sportive, diabetului de tip 2, cancerului, sarcinii și demenței. El a adăugat că „Cercetările privind asocierea dintre consumul de cafea și riscul de boli cardiovasculare sugerează o legătură interesantă care arată că un consum moderat de cafea este asociat cu o reducere a mortalității cauzate de bolile de inimă”.

De unde-și iau europenii polifenolii?

Tipurile de polifenoli găsite în dietă depind de tipul și varietatea alimentelor vegetale consumate. Studiile realizate pe europeni indică faptul că principalele surse sunt cafeaua, ceaiul și fructele. Rezultatele unui grup de femei din Marea Britanie sugerează că flavonolii și acizii hidroxicinamici au fost cei mai importanți polifenoli, furnizați de ceai și cafea.

Alte surse majore includ fructele, legumele și alimentele procesate. Prof. Hermansen a menționat că „Interesant este că femeile mai în vârstă au consumat mai multe alimente și băuturi care conțin polifenoli, datorită consumului mai ridicat de cafea și ceai”.

Foto: shutterstock

Sursă: Getsurrey.co.uk

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult