Trei băuturi „sănătoase” care sunt de fapt nocive pentru creier! Avertismentul specialiștilor te va pune pe gânduri

Deși pot părea sănătoase, aceste băuturi sunt un adevărat pericol pentru sănătatea creierului!
  • Publicat:
Trei băuturi „sănătoase” care sunt de fapt nocive pentru creier! Avertismentul specialiștilor te va pune pe gânduri

Menținerea sănătății creierului este esențială pentru păstrarea memoriei, a funcției cognitive și a bunăstării mentale generale. Unul dintre factorii cei mai importanți pentru sănătatea creierului este dieta, care influențează totul, de la performanța cognitivă până la riscul de boli neurodegenerative precum Alzheimer. În timp ce mulți oameni se concentrează pe alimentele care susțin sănătatea creierului, este la fel de important să luăm în considerare impactul unor băuturi pe care le consumăm zilnic.

Băuturi considerate sănătoase, un adevărat pericol pentru creier

Alegerile noastre în materie de băuturi pot fie să hrănească creierul, fie să contribuie la declinul cognitiv. Neurocercetătorul Dr. Robert Love, expert în prevenirea Alzheimerului, atrage atenția asupra a trei băuturi  „sănătoase” care ar putea fi, de fapt, dăunătoare pentru creier. Specialistul a oferit informații și alternative pentru a proteja sănătatea cognitivă.

1. Vinul roșu

Medicul atrage atenția cu privire la o băutură pe care mulți dintre noi o iubim: vinul roșu.

„Îmi pare rău pentru asta, deoarece și eu mă bucuram de el – cel puțin o făceam – este vinul roșu”, mărturisește el.

Deși vinul roșu a fost lăudat pentru beneficiile sale pentru sănătatea inimii datorită conținutului său de antioxidanți, efectele sale asupra creierului sunt mai puțin favorabile.

„Vinul roșu are un gust bun și oferă o stare de bine, iar cercetările au arătat că este bun pentru sănătatea inimii. Dar, cercetările privind creierul sunt destul de clare: vinul și alcoolul, în general, afectează bacteriile intestinale, dăunează ficatului și cresc inflamația.”

Consumul de alcool poate perturba sănătatea intestinului, care este strâns legată de funcția creierului, și poate duce la inflamații în tot corpul. Mai mult, afectează somnul și memoria, doi factori critici pentru menținerea sănătății cognitive. Dr. Love recomandă moderație pentru cei care aleg să consume alcool.

„Încercați să reduceți cantitatea de vin pe care o beți la una sau două seri pe săptămână și nu mai mult de unul sau două pahare pe seară.”

2. Băuturi sportive

O altă băutură comună pe care mulți oameni preocupați de sănătate o aleg este băutura sportivă. Cu toate acestea, Dr. Love evidențiază pericolele ascunse pe care le prezintă aceste băuturi.

„Băuturile sportive sunt fie bogate în zahăr, fie bogate în îndulcitori artificiali, iar ambele pot fi dăunătoare pentru creier.”

Consumul ridicat de zahăr este legat de o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv obezitatea și diabetul de tip 2, care, la rândul lor, pot afecta sănătatea creierului. Îndulcitorii artificiali, deși fără calorii, au fost asociați cu efecte negative asupra funcției cognitive și a sănătății intestinului.

În locul băuturilor sportive, Dr. Love recomandă hidratarea cu alternative care oferă electroliți fără aditivi nocivi. Apa și apa de cocos sunt alegeri excelente care vă pot menține hidratați și sănătoși.

3. Cafeaua obișnuită

A treia băutură împotriva căreia Dr. Love avertizează ar putea fi surprinzătoare, mai ales având în vedere consumul său răspândit: cafeaua obișnuită – adică cafeaua care nu este organică.

„Este o surpriză pentru majoritatea oamenilor, deoarece pare atât de sănătoasă. Este cafeaua obișnuită (nu organică). Cafeaua organică este grozavă pentru creier, dar cafeaua obișnuită poate fi stropită cu pesticide,” explică el.

Cafeaua este una dintre culturile cele mai des stropite cu pesticide în Statele Unite, iar aceste substanțe chimice pot fi neurotoxice.

„Pesticidele pot dăuna neuronilor. Asigurați-vă că beți cafea organică, de preferință cafea prăjită ușor,” sugerează el.

Mai mult, specialistul a menționat că această cafea organică este lipsită de pesticide neurotoxice și păstrează mai mulți antioxidanți, care sunt benefici pentru sănătatea creierului.

Sursă –  https://www.shefinds.com/collections/surprising-healthy-beverages-bad-for-brain/?utm_source=flipboard&utm_content=topic%2Fhealth

Sursă foto – Shopping King Louie / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc