Este ușor să te lași purtat de magia sărbătorilor. Această combinație de festivități ajută la alungarea frigului iernii. Totuși, mesele îmbelșugate și petrecerile pot pune presiune pe arterele tale și pe talie. Consumul a doar 200 de calorii suplimentare pe zi – o felie de plăcintă cu nuci și un pahar de lichior de ou aici, câteva fursecuri cu unt acolo, poate duce la acumularea a două-trei kilograme în această perioadă. Deși pare puțin, mulți nu reușesc să scape de aceste kilograme în lunile și anii următori. Așadar, iată cum să mănânci mai puțin la masa de Crăciun.
Nu trebuie să te privezi de delicii, să mănânci doar alimente plictisitoare sau să asociezi răsfățul cu un sentiment de vinovăție. Practicând câteva strategii de alimentație și gătit defensive, poți trece prin sărbători fără să incluzi „să țin dietă” pe lista rezoluțiilor de Anul Nou.
Planifică atent. Nu mânca din toate la mesele festive și petreceri. Fii selectiv și consumă calorii înțelept pe alimentele pe care le iubești cu adevărat.
Așteaptă 10 minute înainte de a lua o a doua porție. Semnalul de „sunt sătul” al stomacului ajunge la creier după câteva minute. După ce termini prima porție, ia o pauză de 10 minute. Stai de vorbă, bea apă, apoi reevaluează-ți apetitul. Este posibil să realizezi că ești sătul sau că mai dorești doar o porție mică.
Distanța contează pentru sănătate. La o petrecere, evită să stai lângă masa cu mâncare. Asta face mai dificil să ciugulești inconștient în timp ce vorbești. Dacă știi că ai tendința de a mânca recreațional, mestecă o gumă sau un drops pentru a evita să tot întinzi mâna după chipsuri.
Nu pleca de acasă cu stomacul gol. Înainte de a merge la o petrecere, mănâncă ceva pentru a evita să ajungi înfometat. Gustările ideale combină carbohidrați complecși, proteine și grăsimi nesaturate, cum ar fi felii de măr cu unt de arahide sau o felie de curcan cu brânză pe pita integrală.
Bea sănătos. Un pahar de lichior de ou are 500 de calorii, în timp ce vinul, berea și cocktailurile au între 150 și 225 de calorii. Dacă consumi alcool, bea un pahar de apă sau apă minerală cu suc natural între băuturile alcoolice.
Evită alcoolul pe stomacul gol. Alcoolul crește pofta de mâncare și diminuează controlul asupra a ceea ce mănânci.
Pune-ți pantofii de dans (sau de mers). Dansul este o modalitate excelentă de a arde calorii. Dacă ești la o reuniune de familie, propune o plimbare înainte de masă sau între cină și desert.
Nu ignora legumele. La mese și petreceri, fructele și legumele sunt gustări excelente și pot fi feluri principale sau garnituri sănătoase, atâta timp cât nu sunt îmbibate în sosuri cremoase sau unt.
Fii atent la bufet. La un bufet, plimbă-te pe lângă masa cu mâncare înainte de a pune ceva în farfurie. Evaluând opțiunile, vei fi mai puțin tentat să îți încarci farfuria haotic.
Nu merge la cumpărături flămând. Mănâncă înainte să pleci la cumpărături, pentru a nu fi tentat de mirosurile de scorțișoară sau popcorn caramelizat.
Gătește cu inimă. Arată că îți pasă de cei dragi pregătind rețete creative, cu mai puțin unt, smântână, untură sau alte ingrediente bogate în grăsimi saturate. Optează pentru curcan sau pește în loc de carne roșie.
Concentrează-te pe ce contează cu adevărat. Deși mâncarea este o parte importantă a sărbătorilor, pune accent pe familie, prieteni, râs și voie bună. Dacă moderația și echilibrul sunt ghidurile tale obișnuite, este în regulă să te răsfeți sau să exagerezi ocazional.
Foto: shutterstock
Sursă: Harvard