Trucuri pentru cârnaţii gătiţi perfect

Expertul culinar Jeff Backer, renumit pentru meniurile concepute pentru Casa Regala Britanică, a dezvăluit câteva din secretele unor cârnaţi bine gătiţi.
  • Publicat:
Trucuri pentru cârnaţii gătiţi perfect
sura foto: profimediaimages.ro/Sfatul specialistului - cum pregăteşti cârnaţii perfecţi.

Expertul culinar Jeff Backer, renumit pentru meniurile concepute pentru Casa Regala Britanică a dezvăluit câteva din secretele unor cârnaţi bine gătiţi. Recompensat recent cu o stea Michelin, după mai bine de 10 ani de experienţă culinară, gastronomul a identificat şi 3 greşeli majore atunci când preparăm cârnaţii.

Iată cei 5 paşi esenţiali pe care e bine să-i urmaţi.

Scoateţi cârnaţii din firgider cu 15-20 de minute înainte de a-i pregăti.

Toate preparatele pe bază de carne, inclusiv cârnaţii, au nevoie de un timp de acomodare pentru a ajunge la temperatura camerei. Atunci când vor fi puşi în tigaie, cârnaţii nu vor plesni şi se vor rumeni uniform.

Nu încingeţi exagerat tigaia.

Folosişi o tigaie non aderentă, încălzită la o temperatură medie. Cele mai bune recipiente sunt tigăile care au indicator de temperatură – se colorează uniform atunci când au ajuns la temperatura optimă.

Adăugaţi o linguriţă de grăsime de gâscă sau de raţă.

Există obiceiul ca, şi în cazul tigăilor neaderente, tigaia să fie unsă cu un strop de ulei. În loc de asta, grăsimea de raţă sau de gâscă aduce un gust deosebit. Asiguraţi-vă că vasul în care preparaţi cârnaţii este uns uniform, apoi îndepărtaţi excesul de grăsime.

Când puneţi cârnaţii în tigaie, asiguraţi-vă că nu stau lipiţi.

Fiecare bucată trebuie să se rumenească individual. Rotiţi-i pe toate părţile de câteva ori şi păstraţi temperatura constantă. 10-12 minute de preparare sunt suficiente pentru cârnaţii de grosime medie.

Lasaţi-i să se „odihnească” înainte de servire

La fel ca friptura, cârnaţii au nevoie de câteva minute, după preparare, pentru ca toate ingredientele să se amestece şi să ajungă la temperatura propice pentru consum. Dacă îi secţionaţi prea repede, puteţi pierde gustul bogat al tuturor ingredientelor.

3 greşeli de evitat în prepararea cârnaţilor

Nu crestaţi cârnaţii înainte de pregătire

Odată „înţepaţi”, veţi pierde în tigaie toată savoarea şi seva care asigură un interior suculent şi bogat. Tot ce obţineţi este o bucată uscată, fadă şi greu de mestecat.

Nu îi preparaţi fără un strop de grăsime

Vor ieşi uscaţi, cu exteriorul prea tare, greu de secţionat şi de mestecat.

Nu încercaţi varianta la cuptor

Deşi pare o opţiune sănătoasă, gustul nu va fi unul prea reuşit. Vor fi moi la interior şi la exterior, departe de idealul unei cruste delicioase şi crocante cu miez suculent.

Garnituri perfecte pentru cârnaţi

În afară de tradiţionalul piure de cartofi, iată câteva combinaţii care merg foarte bine cu nişte cârnăciori bine rumeniţi: fasole frecată, varză călită, mazăre sote.

O garnitură mai deosebită este varza roşie călită cu mere, o reţetă tradiţională germană.

Ingrediente:

  • 1, 1/5 kg varză roşie tocată fin
  • 4 mere
  • 2 cepe tăiate cubuleţe,
  • 10 ml ulei, 5 linguri de oţet
  • 3 linguri de zahăr, 1 lingură de sare
  • un praf de piper

Mod de preparare:

Se căleşte ceapa în uleiul încins, apoi se adaugă varza roşie, amestecând des. Adăugaţi un pahar de apă, sarea, piperul. Acoperiţi oala şi lăsaţi să fiarbă la foc mic 15-20 de minute, amestecând din când în când. Spre finalul preparării, adăugaţi merele, curăţate de coajă şi date pe răzătoate, zahărul şi oţetul. Mai lăsaţi 5-6 minute la fiert, apoi stingeţi focul. Se poate servi ca garnitură, fierbinte sau rece.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult