Nu aș fi crezut că este ceva special să faci clătite acasă. Poate că este primul desert pe care l-am gătit încă de când aveam 7 ani… Însă, am întâlnit prieteni dragi ce cumpărau foi de clătite din supermarket căci nu le ieșeau acasă… Și pentru că nu erau mulțumiți neapărat de gustul foilor de clătite din comerț, am cercetat unde greșeau atunci când încercau rețete de clătite acasă.
Cum să apreciezi cantitățile pentru clătite? Unii dintre prietenii mei se plictisiseră de copt clătite, căci au avut prea mult aluat. Nimic mai simplu. Pentru fiecare clătită, puneți o lingură și jumătate de făină albă.
Un ou este de ajutor pentru un gust mai bun. Aluatul se lasă la odihnit cel puțin 5 minute. Este important nu rămână cocoloașe. Puteți pune apă și /sau lapte, apă minerală sau chiar bere.
Pentru a avea clătite uniforme, puteți folosi o ceașcă pe care o umpleți similiar la fiecare clătită.
În aluatul de clătite se pun o linguriță de ulei, la circa 10 clătite pentru a vă asigura că nu se prind. Și unt topit este o idee bună pentru un gust deosebit al clătitelor.
Tigaia nonaderentă trebuie să fie fierbinte. Dar pentru siguranță se unge cu un strat subțire dar uniform de ulei sau unt.
Cel mai bine clătitele se coc la foc mediu constant. Dacă faceți o pauză, asigurați-vă că încălziți din nou tigaia optim. Încercați să găsiți timpul de gătire ideal pentru a nu le arde. Clătitele trebuie să fie ușor rumenite.
Puteți să le umpleți cu dulceață, gem sau magiun. Dar sunt delicioase și în varianta lor sărată. Brânză cu mărar, sau brânză cremă cu somon afumat – pot fi alte variante deliciose, mai ales dacă nu ați mai încercat.