Ulei de rapiță sau ulei vegetal? Care este mai bun pentru gătit

Uleiul de rapiță, dar și cel vegetal, se află deja în preferințele multora, însă care este, de fapt, cel mai bun pentru gătit?
  • Publicat:
Ulei de rapiță sau ulei vegetal? Care este mai bun pentru gătit

Uleiul este esențial pentru multe preparate, iar dacă ești genul de persoană care gătește aproape în fiecare zi, probabil ai observat că indispensabil este uleiul. Dar ce ar fi mai bine să alegi pentru sănătatea ta? Ulei de rapiță sau ulei vegetal?

Ambele uleiuri se numără printre alegerile multor persoane, dar haideți să vedem care sunt diferențele dintre ele. Deși pot părea aproape identice, proprietățile și valorile nutriționale sunt totuși diferite.

Ulei de rapiță sau ulei vegetal: cum sunt făcute?

Unele dintre cele mai evidente diferențe dintre cele două tipuri de uleiuri sunt proveniența și modul în care sunt produse. Uleiul de rapiță provine din semințele acelei flori galbene care la începutul primăverii împânzește câmpiile. În industria uleiurilor, uleiul de rapiță trebuie să aibă mai puțin de 2% acid erucic, un acid gras asociat bolilor de inimă. Căldura și solvenții chimici sunt folosiți pentru a extrage uleiul din semințe, dar poți găsi și varianta presată la rece care nu trece prin procesul de încălzire.

Uleiul vegetal, în schimb, poate fi extras din orice plantă sau sămânță și, de multe ori, clasate ca uleiuri vegetale sunt uleiul de soia, avocado, măsline, floarea soarelui și multe altele. Când cumperi un ulei pe eticheta căruia scrie „ulei vegetal”, de cele mai multe ori va conține 100% ulei de soia, dar poate fi combinat și cu alte uleiuri. Uleiul este extras din boabele de soia prin presiune, căldură și solvenți chimici, iar mai apoi este rafinat și curățat de orice impurități.

Comparație nutrițională

Uleiul de rapiță- valori nutriționale (1 lingură)

  • Calorii: 124
  • Grăsimi totale: 14g
  • Grăsimi saturate: 1g
  • Grăsimi mononesaturate: 9g
  • Grăsimi polinesaturate: 4g

Uleiul vegetal- valori nutriționale (1 lingură)

  • Calorii: 120
  • Grăsimi totale: 13.5g
  • Grăsimi saturate: 2g
  • Grăsimi mononesaturate: 3g
  • Grăsimi polinesaturate: 8g

Ulei de rapiță vs. ulei vegetal: Beneficii pentru sănătate

Atât uleiul de rapiță, cât și cel vegetal, au valori similare privind numărul de calorii și grăsimi, dar uleiul de rapiță are mai multe beneficii pentru sănătatea inimii. Uleiul vegetal este și el bogat în antioxidanți, vitamine și minerale care sprijină sănătatea oaselor.

Beneficiile uleiului de rapiță

Uleiul de rapiță conține un amestec de grăsimi, dar în special este bogat în grăsimi mononesaturate. Potrivit unei recenzii din 2022 din Missouri Medicine, înlocuirea grăsimilor saturate cu cele mononesaturate este asociată beneficiilor pentru sănătate precum reducerea grăsimii corporale, reducerea greutății și îmbunătățirea sensibilității la insulină.

Mai mult, o lingură de ulei de rapiță conține 16% din necesarul zilnic de vitamina E, un antioxidant care protejează celulele de stresul oxidativ, produs de oxidarea grăsimii din corp.

Beneficiile uleiului vegetal

În principiu, uleiul vegetal este produs din soia și are o cantitate similară de grăsimi precum uleiul de rapiță, dar mai bogat în grăsimi polinesaturate. Aici includem și cantități mici de ALA, un acid gras omega-3 și o cantitate mai mare de acizi grași omega-6.

Acizii grași omega-6 sunt inflamatori, iar o recenzie din 2022 publicată în Nutrition arată că acizii grași omega-6 pot crește inflamațiile în organism și stresul oxidativ. Mai mult, atunci când este folosit pentru a înlocui grăsimile saturate, acizii omega-6 sunt asociați nivelului scăzut de colesterol.

O lingură de ulei vegetal oferă 21% din necesarul zilnic de vitamina K, o vitamină solubilă esențială pentru sănătatea oaselor și prevenirea cheagurilor de sânge.

Ce riști dacă folosești ulei de rapiță?

Ca orice tip de grăsime, uleiul de rapiță are 9 calorii pe gram, iar dacă nu îl consumi cu moderație, ai putea acumula mai multe calorii decât ar avea nevoie organismul. Prea multe grăsimi în alimentație pot duce la creșterea în greutate, apariția bolilor cardiovasculare și chiar anumite tipuri de cancer.

Ce riști dacă folosești ulei vegetal?

Având în vedere că uleiul vegetal este un ulei rafinat și deseori produs din soia nu prea este potrivit persoanelor care au alergie la soia. Mai mult, fitoestrogenii, compuși care se regăsesc în soia, pot ajunge și în ulei, iar consumat în cantități mari poate crește nivelul hormonal.

Ulei de rapiță sau ulei vegetal: ce gust au și cum se schimbă proprietățile în procesul de gătire

Atât uleiul de rapiță, cât și cel vegetal au un gust neutru și pot fi folosite pentru multe preparate.

Ce se întâmplă când gătești cu ulei de rapiță

Din moment ce uleiul de rapiță este foarte slab și are o aromă neutră, poate fi folosit în diverse preparate, inclusiv deserturi. Este o opțiune excelentă chiar și pentru marinade și dressinguri, mai ales atunci când nu-ți dorești să acapareze savoarea altor ingrediente.

Ce se întâmplă când gătești cu ulei vegetal

Uleiul vegetal are și el un gust neutru având în vedere că procesul de rafinare îndepărtează toți nutrienții care se regăsesc în soia. Uleiul vegetal funcționează perfect pentru prăjit sau chiar la cuptor.

Care este mai sănătos?

Atât uleiul de rapiță, cât și cel vegetal au avantaje și dezavantaje, dar important este să le consumi cu moderație.

Uleiul de rapiță este bogat în acizi grași omega-3, care luptă împotriva inflamațiilor și este o sursă excelentă de vitamina E, un antioxidant care ajută la reducerea stresului oxidativ. Asta îl face să fie o alegere excelentă pentru sănătatea inimii și controlul inflamațiilor.

Pe de altă parte, uleiul vegetal este bogat în steroli și vitamina K, care reduc colesterolul și sprijină sănătatea oaselor.

Sursa foto: Shutterstock

Sursă: Eatthis.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult