Uleiul de măsline a devenit foarte popular în ultimii ani, iar mulţi dintre noi îl folosim la gătit, fie în salate, pizza, paste sau clasicele bruschete. Se cunosc foarte bine beneficiile pentru sănătate, de la capacitatea de a reduce inflamaţiile, până la scăderea tensiunii şi sprijinirea sănătăţii inimii, ba chiar studiile sugerează că are proprietăţi care luptă împotriva cancerului şi protejează sănătatea creierului.
Multe dintre beneficiile uleiului de măsline au fost observate în dieta Mediteraneană, care este caracterizată de consumul ridicat de fructe, legume, cereale integrale, cartofi, leguminoase, nuci şi seminţe. Deşi în această dietă se vorbeşte şi despre consumul de peşte, principala sursă de gărsime este uleiul de măsline, iar consumul de carne roşie şi dulciuri este limitat. În urma unui studiu de patru săptămâni s-a descoperit că bărbaţii supraponderali sau care sufereau de obezitate şi care au înlocuit grăsimile saturate cu cele nesaturate au observat pierderi semnificative în greutate, comparativ cu o dietă bogată în grăsimi
Uleiul de măsline este o sursă bogată de trigliceride, care joacă un rol important pentru menţinerea unei greutăţi sănătoase. Acestea conşin acizi graşi care sunt divizaţi şi absorbiţi rapid de ficat, unde sunt folosiţi pentru energie.
Uleiul de măsline, odată ce este introdus într-o dietă sănătoasă, ajută în procesul de slăbire, câtă vreme acest proces se face în cantităţi limitate. Mai exact, uleiul de măsline poate fi folosit ca dressing pentru salată, adăugat în supe sau paste sau pus peste pizza şi legume.
Uleiul de măsline este o sursă de grăsimi mononesaturate şi trigliceride, iar ambele au beneficii în privinţa scăderii în greutate. Uleiul de măsline mai poate fi folosit în procesul de slăbire ca ulei de masaj sau în cure de detox alături de suc de lămâie.