În ultimii ani, uleiul de măsline a devenit destul de popular și, pe bună dreptate. Acesta face parte din dieta mediteraneană, care în mod repetat a căștigat titlul de „Cea mai bună dietă”, oferit de U.S. News & World Report. Așadar, haideți să facem o recapitulare a beneficiilor pe care uleiul de măsline le are asupra organismului și mai ales cum arată profilul nutrițional.
Acest tip de ulei conține o cantitate destul de mare de grăsimi mononesaturate, adică grăsimi bune care ajută la scăderea colesterolului. Aceste grăsimi se formează din acid oleic, un acid gras omega-9 mononesaturat care face parte din uleiul de măsline în proporție de 83%. Mai mult, acest lichid conține nutrienți precum vitamina E, fier, zinc și polifenoli, adică antioxidanți care luptă împotriva bolilor, se arată într-un articol științific din 2019. O linguriță de ulei de măsline conține:
Acest tip de ulei este sursa principală de grăsime din dieta mediteraneană, acesta fiind și unul dintre multele motive pentru care acest plan alimentar este considerat atât de sănătos. Nu te-am convins până acum? Urmează.
Principala grăsime din uleiul de măsline este acidul oleic, care are capacitatea de a reduce inflamațiile. Mai mult, are caracteristici anti-inflamatorii similare ibuprofenului, iar astfel sunt reduse inflamațile cronice și riscul de a dezvolta boli induse de aceste inflamații precum cancer, diabet și artrită.
Bolile cronice nu pot face față polifenolilor. Ca antioxidanți, polifenolii au capacitatea de a neutraliza radicalii liberi sau moleculele care produc inflamații și au potențialul de a deteriora celulele. Această deteriorare, numită stres oxidativ, poate sta la baza bolilor cronice (cancer, diabet).
Deși polifenolii din uleiul de măsline combat stresul oxidativ, totodată protejează și creierul, iar asta pentru că stresul oxidativ poate deteriora celulele nervoase sau neuronii, iar astfel apare declinul cognitiv și este pavat drumul către boala Alzheimer.
Când te gândești la sănătatea oaselor, cu siguranță acest tip de ulei nu este primul ingredient care îți vine în minte, deși ar trebui. Polifenolii din măsline pot crește producția de celule care construiesc oasele și scad formarea celulelor care le dizolvă. Pentru oasele sănătoase, activitatea acestor celule este echilibrată, ceea ce înseamnă că celulele din oase sunt înlocuite continuu cu unele noi.
Dieta mediteraneană a fost clasificată ca cea mai bună dietă din lume chiar și de Asociația Americană a Inimii, iar asta pentru că acest stil alimentar se concentrează pe consumul de ulei de măsline, care conține nutrienți prietenoși cu inima. Mai exact, grăsimile bune din acest ulei sprijină ritmul sănătos al inimii și nivelul colesterolului în sânge, iar astfel scade riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, scrie CDC.