Uleiul care arde grăsimile, îți dă instant energie și are beneficii împotriva unor afecțiuni grave

Să aflăm împreună ce este uleiul MCT, ce beneficii are și, mai ales, ce spun studiile despre riscurile și complicațiile care pot apărea.
  • Publicat:
Uleiul care arde grăsimile, îți dă instant energie și are beneficii împotriva unor afecțiuni grave
Foto: shutterstock

Trigliceridele cu lanț mediu (MCT) sunt un tip de grăsimi care se regăsesc în uleiuri precum uleiul de cocos și cel de palmier. Uleiul MCT a câștigat teren în ultimii ani sub formă de supliment, având la bază cercetări care vorbesc despre beneficiile pentru sănătate, de la creșterea energiei, la controlul apetitului.

Să aflăm împreună ce este uleiul MCT, ce beneficii are și, mai ales, ce spun studiile despre riscurile și complicațiile care pot apărea. Deși pare un supliment „minune”, află că există numeroase studii care se bat cap în cap și scot în evidență și părțile mai puțin plăcute privind acest tip de ulei, cum ar fi modificarea valorilor trigliceridelor.

Ce este uleiul MCT?

În nutriție, nu toate grăsimile sunt create în mod egal. Grăsimile sănătoase sunt considerate grăsimi mononesaturate și polinesaturate. De exemplu, acizii grași omega-3, precum EPA și DHA sunt un tip de grăsimi polinesaturate care joacă un rol important în reglarea inflamațiilor din organism.

Sursele de grăsimi sănătoase includ somonul și sardinele, avocado, nucile, migdalele, semințele măcinate de chia și de in, uleiul din semințe de in, uleiul de măsline și uleiul de avocado.

Surse de grăsimi mai puțin sănătoase sunt grăsimile saturate și grăsimile trans. Uleiul MCT este o sursă procesată de grăsimi saturate, de cele mai multe ori derivată din uleiurile de cocos și palmier și diferă de alte surse de grăsime.

Uleiul MCT conține în principiu grăsimi saturate, dar multe persoane îl consideră sănătos pentru sănătatea inimii. Cercetările făcute pe animale sugerează că uleiurile MCT pot avea efecte de protecție asupra sănătății cardiovasculare prin îmbunătățirea profilului lipidic.

Cu toate astea, o cercetare recentă revizuiește descoperirile și arată că uleiul MCT nu are efecte asupra nivelului colesterolului și poate contribui la creșterea trigliceridelor, un tip de grăsime care se regăsește în sânge și a cărei creștere poate duce la riscul de boli cardiovasculare. Uleiul MCT se digeră destul de repede, motiv pentru care este bun pentru un plus de energie.

Majoritatea acizilor grași sunt legați în lanțuri, ceea ce înseamnă că ei conțin între 13 și 21 de atmoni de carbon, în timp ce acizii grași cu lanț scurt conțin mai puțin de șase atomi de carbon. Acizii grași cu lanț mediu, precum MCT, conțin între șase și 12 atomi de carbon.

Pentru că aceștia sunt molecule mai mici de grăsime față de lanțurile mari, trigliceridele de lanț mediu sunt mai ușor absorbite de ficat. În felul acesta sunt folosite mai rapid pentru energie și „încarcă bateriile” organismului.

Ghidurile curente recomandă limitarea grăsimilor saturate la nu mai mult de 10% din caloriile totale zilnice, în special privind consumul de ulei de cocos, palmier sau alte surse bogate în grăsimi saturate. Academia de Dietă și Nutriție susține că există prea puține studii asociate beneficiilor consumului de ulei de cocos.

Tipuri de uleiuri MCT

Există câteva tipuri de uleiuri MCT, iar diferența dintre ele are la bază numărul de atomi de carbon. Astfel, avem așa:

  • C6: acidul caproic
  • C8: acidul caprylic
  • C10: acidul capric
  • C12: acidul lauric

Numărul de atomi de carbon din trigliceride determină modul în care organismul îi procesează pentru a obține energie. În general, cu cât lanțul este mai lung, cu atât îi este mai greu organismului să proceseze acești atomi pentru a-i transforma în energie pentru celulele corpului.

Corpul utilizează, de asemenea, trigliceridele în lanț scurt pentru energie, care sunt derivate din fermentarea fibrelor și zaharurile nedigerate de bacteriile din tractul gastrointestinal.

Comparativ cu alte surse de uleiuri, precum cel de cocos sau de palmier, uleiul MCT este cea mai concentrată sursă. Acest tip se găsește și în unt și alte produse lactate precum brânza. De exemplu, iaurtul gras are undeva la 8%-9% MCT. Asta înseamnă că atunci când consumi aceste uleiuri, de fapt, consumi o combinație de uleiuri MCT.

Uleiul MCT: 5 beneficii descoperite de cercetători

Potrivit cercetărilor, există multe posibile beneficii ale uleiului MCT, ca supliment gras sănătos.

Sprijină procesul de slăbire

Unul dintre motivele pentru care uleiul MCT a devenit popular se datorează potențialului săi de a accentua senzația de sațietate, aspect esențial în procesul de slăbire. Un studiu din 2014 pubblicat de European Journal of Clinical Nutrition arată că bărbații supraponderali care au consumat ulei de MCT la micul dejun au consumat mai puține calorii la prânz comparativ cu cei care au consumat ulei de porumb.

De asemenea, uleiul MCT crește termogeneza, un proces metabolic în care organismul arde mai multe calorii pentru a produce căldură și astfel rezultă slăbirea, se arată într-un studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition. Cercetarea arată că atât bărbații obezi, cât și cei de greutate optimă au reușit să crească termogeneza după că au consumat trigliceride în lanț lung (ulei de măsline, nuci și avocado), acestea fiind ulterior înlocuite cu uleiurile MCT. Cu toate astea, cercetările sunt limitate.

Ar putea îmbunătăți nivelul energetic

Uleiurile MCT sunt o sursă imediată de energie. În ficat, acestea sunt transformate în cetone precum beta-hydroxybutirat, care oferă energie mai rapid în creier, crescând astfel nivelul de concentrare.

Ar putea îmbunătăți anduranța atletică

Uleiurile MCT pot ajuta la îmbunătățirea anduranței atletice prin reducerea nivelului de lactat din organism, un marker indirect al oboselii musculare. Un studiu din 2009 publicat în Journal of Nutritional Science and Vitaminology arată că atleții care luau 6 grame de ulei MCT înainte de antrenament îmbunătățeau anduranța în timpul antrenamentelor de intensitate mare și moderată.

Ar putea susține sănătatea tractului gastrointestinal

MCT ar putea ajuta la controlul apariției și dezvoltării bacteriene din tractul gastrointestinal, mai ales când vorbim de un dezechilibru al microbiomului. O cercetare din 2013 publicată în Journal of Medicinal Food arată că uleiurile MCT pot fi parte din planul de tratament al pacienților cu un microbiom dezechilibrat datorită proprietăților antibacteriene și antifungice.

Efectele acestui tip de ulei suunt reducerea balonării și a simptomelor gastrointesinale.

Ar putea îmbunătăți sănătatea inimii

Deși uleiul MCT este consistent în grăsimi saturate, acesta este considerat sănătos pentru inimă. Într-o cercetare din 2018 realizată pe animale și publicată în jurnalul Nutrients, se arată că MCT poate oferi efecte de protecție asupra sănătății cardiovasculare prin îmbunătățirea profilului lipidic. Cu toate astea sunt necesare mai multe cercetări!

Uleiul MCT: mod de administrare și dozaj

Uleiul MCT este consumat în formă lichidă ca supliment alimentar și are un aspect similar uleiului de măsline. Uleiul MCT poate fi adăugat în băuturi calde precum ceaiul sau cefeaua sau blenduit în smoothie-uri.

Orice persoană care descoperă suplimentele cu ulei MCT ar trebui să înceapă cu o doză mică, iar treptat să o crească pentru a permite sistemului digestiv să se adapteze absorbției unei cantități mari de grăsime. Se recomandă să începi cu o linguriță de ulei MCT și, treptat, să ajungi la o lingură pe zi.

Există persoane care tolerează până la șase linguri pe zi, dar cel mai bine este să vorbești cu un nutriționist pentru a determina doza potrivită pentru tine.

Efecte adverse și complicații

Unul dintre principalele motive pentru care experții sugerează să începi cu o doză mică de ulei MCT este din cauza potențialelor efecte adverse care, de cele mai multe ori, apar atunci când consumi prea mult și prea repede.

Principalul efect advers este diareea, care, mai rău, poate ajunge la incontinență. Aceste simptome pot fi acompaniate de gaze, balonare sau dureri abdominale sau crampe.

În general, uleiul MCT este sigur atunci când este consumat cu moderație. Ai grijă însă la consumul pe termen lung! Pot apărea alte aspecte negative:

  • conține multe calorii, ceea ce poate duce la îngrășare
  • conține cantități mari de grăsimi saturate și poate crește colesterolul
  • poate stimula eliminarea hormonilor de foame, ceea ce te poate face să mănânci în exces
  • dozele mari ar putea duce la acumularea grăsimilor în ficat

Uleiul MCT și dieta Ketogenică

Atunci când urmezi o dietă redusă în carbohidrați organismul produce cetone pentru a descompune grăsimea. Acest lucru poate reduce nivelul insulinei și ajută la arderea grăsimilor. Uleiul MCT ajută la producția mai multor cetone, pentru a ajuta faza de ardere a grăsimilor să fie mai accelerată.

Ți-ar putea fi mult mai ușor să urmezi o dietă keto în care se folosește ulei MCT, deoarece poți mânca mai mulți carbohidrați precum fructe și legume.

Ce boli ar putea trata uleiul MCT?

Acest tip de ulei ar putea fi de ajutor în cazul anumitor afecțiuni. Bineînțeles, mai întâi trebuie să discuți cu un medic!

Problemele digestive

Dacă ai probleme de digestie este posibil să ți se recomande uleiul MCT, mai ales dacă îți este greu să te bucuri de nutrienții necesari sau nu poți digera anumite grăsimi. Acest lucru se întâmplă dacă:

  • ai probleme de pancreas
  • ți-a fost îndepărtată o parte din stomac
  • ai avut intestinul subțire rezecat
  • ai o boală de intestin subțire
  • ai sindromul intestinului scurt

Spasme

Studiile arată că o dietă ketogenică bogată în grăsimi poate ameliora spasmele. De asemenea, poate fi de ajutor în cazul copiilor cu epilepsie care nu reacționează la tratamentul medicamentos. O dietă keto în care se folosește uleiul MCT poate fi mai ușor de administrat copiilor.

Diabetul

Dacă suferi de diabet de tip 1, acizii grași produși de MCT pot ajuta la reglarea hipoglicemiei. De asemenea, poate reduce grăsimea corpului și poate îmbunătăți rezistența la insulină în cazul pacienților cu diabet de tip 2. Cu toate astea, mai multe cercetări sunt necesare.

Autismul

Într-un studiu mic, adăugarea de MCT într-o dietă ketogenică și fără gluten poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor copiilor cu autism. Mai multe cercetări sunt necesare!

Tulburări neurologice

Unele cercetări arată că uleiul MCT ar putea ameliora problemele de gândire, memorie sau judecată. Dacă ai boala Alzheimer, creierul nu poate folosi glucoza corespunzător. Există experți care cred că folosirea cetonelor ca sursă de energie ar putea ajuta creierul să funcționeze mai bine.

Cum se folosește uleiul MCT?

Poți introduce uleiul MCT în multe preparate și băuturi. Cel mai des îl întâlnești în:

  • smoothie-uri
  • dressing-ul de salate
  • cafea

Pentru că este un tip de ulei cu punct de ardere jos, NU este o idee bună să-l folosești la prăjit!

Surse:

https://www.forbes.com/health/body/what-is-mct-oil/

https://www.webmd.com/diet/mct-oil-health-benefits-common-uses

https://www.healthline.com/nutrition/mct-oil-benefits#TOC_TITLE_HDR_5

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/medium-chain-triglyceride

https://examine.com/supplements/mcts/research/

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult