Consumul zilnic de suc de sfeclă poate îmbunătăți funcția vaselor de sânge, se arată într-un nou studiu. Adoptat ca un obicei zilnic în perioada post-menopauză, acest efect poate reduce semnificativ riscul de boli de inimă la femeile aflate în această etapă a vieții.
Rezultatele au fost publicate săptămâna aceasta în Frontiers in Nutrition. Pentru a măsura funcția vasculară, cercetătorii au analizat expansiunea vaselor de sânge când participanții consumau și nu consumau suc de sfeclă cu nitrați. Rezultatele au arătat că consumul zilnic de suc de sfeclă cu nitrați a îmbunătățit fluxul sanguin în comparație cu sucul de sfeclă fără nitrați. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că niciunul dintre tratamente nu a oprit declinul funcției vaselor de sânge după ce a apărut deteriorarea țesuturilor la femeile post-menopauză.
Rezultatele sugerează, de asemenea, că anumite beneficii protectoare ale nitraților din sucul de sfeclă asupra vaselor de sânge dispar în termen de 24 de ore de la ultima doză. Consumul zilnic consistent sau chiar mai frecvent de suc de sfeclă bogat în nitrați ar putea fi necesar pentru a menține efectele protectoare asupra funcției endoteliale.
Acesta a fost un studiu mic, pe termen scurt. Sunt necesare studii mai mari și pe termen lung pentru a găsi cea mai bună doză și sincronizare a aportului de nitrați pentru a promova funcția vaselor de sânge și sănătatea inimii la femeile post-menopauză.
Jocelyn Delgado Spicuzza, PhD, de la Huck Institutes of Life Sciences de la Universitatea de Stat din Pennsylvania și primul autor al studiului, a explicat cum sucul de sfeclă poate ajuta femeile post-menopauză.
„Consumul de nitrați prin plante este o cale secundară pentru a crește disponibilitatea oxidului nitric în organism, o moleculă responsabilă pentru dilatarea vaselor de sânge pentru a permite fluxul sanguin și livrarea de oxigen la organe, cum ar fi inima,” a spus Delgado Spicuzza într-un răspuns prin e-mail. „Deoarece estrogenul nu mai este suficient pentru a stimula producția de oxid nitric în mod natural după menopauză, nitrații din alimentație pot fi convertiți în oxid nitric prin calea entero-salivară pentru a ajuta la menținerea funcționării sănătoase a vaselor de sânge.”
Dr. John Higgins, cardiolog sportiv la UTHealth Houston, a explicat că la femeile aflate în pre-menopauză, estrogenul are un efect protector asupra funcției vasculare.
„Femeile post-menopauză au un risc mai mare de boli cardiovasculare deoarece pierd efectul protector al estrogenului asupra funcției vasculare și producției de oxid nitric, care în mod normal menține arterele flexibile, fluide și rezistente la formarea plăcilor,” a spus Higgins
Sucul de sfeclă bogat în nitrați promovează producția de oxid nitric sistemic și îmbunătățește funcția endotelială la populațiile mai în vârstă, sănătoase și cu risc ridicat de boli cardiace, explică Higgins.
În plus, poate ajuta la:
Consumul de suc de sfeclă a impactat în mod specific funcția vaselor de sânge, arată studiul. Higgins a subliniat că sucul de sfeclă poate ajuta la protejarea celulelor endoteliale care acoperă arterele, venele și capilarele.
Sucul de sfeclă țintește direct și îmbunătățește funcția endotelială anormală prin stimularea producției de oxid nitric. Printr-o reacție în lanț, organismul transformă nitrații găsiți în sucul de sfeclă în oxid nitric, care ajută la fluxul sanguin și tensiunea arterială, adaugă Higgins.
„Endoteliul vascular este un barometru important al sănătății și bunăstării, dar este adesea trecut cu vederea deoarece este invizibil,” a afirmat Higgins. „Funcția endotelială anormală este asociată cu condiții medicale dăunătoare, inclusiv diabet, hipertensiune, boli cardiovasculare și unele tipuri de cancer.”
Când cumperi suc de sfeclă din magazin, este important să fii atent la ingrediente.
„Caută un suc de sfeclă organic proaspăt, cu 100% suc și puține sau fără adaosuri. Sucurile naturale sunt în general mai bune decât cele sub formă de pudră,” a spus Higgins.
Sursă foto – AtlasComposer / Envato