Unt VS margarină | Care este, de fapt, mai bună pentru sănătatea ta

  • Publicat:
Unt VS margarină | Care este, de fapt, mai bună pentru sănătatea ta

Este margarina alegerea pe care ar trebui să o faci pentru sănătatea ta sau este untul o opțiune mai bună?

„Cred că majoritatea oamenilor presupun că margarina sau înlocuitorii de unt sunt o alegere mai bună pentru sănătate pentru că au un conținut mai scăzut de grăsimi saturate, ceea ce nu este neapărat adevărat,” a declarat nutriționista Jillian Kubala, scrie nypost.com.

„Grăsimile sunt adesea greșit înțelese și simplificate excesiv, chiar și de către profesioniștii din domeniul sănătății, ceea ce a dus la demonizarea și teama generală de ele,” a adăugat ea.

„Adevărul este că grăsimile sunt extrem de complexe, iar efectele lor fiziologice depind de compoziția lor, sursă și multe altele.”

Untul este un produs lactat, în timp ce margarina este de obicei făcută din uleiuri vegetale și apă, adesea cu emulsificatori și arome adăugate.

Înainte să întinzi ceva pe pâine prăjită sau să pui ceva în tigaie, aruncă o privire la câteva specificații ale untului versus margarina.

Care sunt informațiile nutriționale ale untului?

Kubala a subliniat informațiile nutriționale despre unt folosind baza de date USDA Food Data Central.

Conform acesteia, o porție tipică de unt este de o lingură, care oferă următoarele:

  • Calorii: 102
  • Grăsime totală: 11,5g
  • Grăsimi saturate: 7,3g

Care sunt informațiile nutriționale ale margarinei?

Specificațiile nutriționale ale margarinei pentru o porție de o lingură sunt, în general, următoarele:

  • Calorii: 84,8
  • Grăsime totală: 9,56g
  • Grăsimi saturate: 2,34g

Deși margarina are un conținut mai scăzut de grăsimi totale și de grăsimi saturate decât untul, nu toate alimentele cu conținut mai scăzut de grăsimi sunt neapărat „mai bune” pentru tine, a spus Kubala. Margarina, de exemplu, poate fi făcută cu uleiuri care sunt bogate în grăsimi omega-6, a mai adăugat ea.

„Deși atât grăsimile omega-3, cât și cele omega-6 sunt necesare pentru sănătate, majoritatea americanilor consumă diete mult mai bogate în omega-6,” a spus Kubala, făcând referire la un studiu din 2021 publicat de The Journal of the Missouri State Medical Association.

Grăsimile omega-6 și omega-3 și importanța echilibrului dintre ele

Grăsimile Omega-6 sunt concentrate în uleiurile vegetale, în timp ce cele omega-3 sunt concentrate în fructele de mare și anumite alimente vegetale, cum ar fi semințele de chia. Acest lucru duce la un dezechilibru, favorizând omega-6, care tind să fie mai inflamatorii, în detrimentul omega-3, care sunt antiinflamatorii.

Ea a continuat, „Experții în sănătate sugerează că acest dezechilibru alimentar este un factor principal în multe afecțiuni inflamatorii cronice, inclusiv sindromul metabolic, obezitatea, factorii de risc crescuți pentru bolile de inimă, anumite tipuri de cancer și declinul cognitiv.”

Unt versus margarină: ce să alegi?

Există diferite tipuri de grăsimi saturate (grăsimi saturate cu lanț scurt, mediu și lung), care au efecte complexe și variate asupra factorilor de risc pentru bolile de inimă.

Totuși, specialiștii recomandă de mult timp ca oamenii să reducă aportul de grăsimi saturate pentru a îmbunătăți sănătatea inimii.

„Deși este important să eviți anumite alimente bogate în grăsimi, cum ar fi alimentele prăjite, această recomandare generală de a reduce consumul de alimente bogate în grăsimi saturate, cum ar fi untul, și de a le înlocui cu alternative cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi margarina, nu a adus prea multe beneficii pentru sănătatea publică,” a spus Kubala.

Ea a adăugat, „Rata afecțiunilor cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și obezitatea, a crescut constant în timp ce americanii au devenit mai dependenți de alimentele cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi carbohidrații zaharificați, sosurile de salată cu conținut scăzut de grăsimi și înlocuitorii de unt.”

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Margarina, sarea în exces nu sunt benefice pentru vasele de sânge! Dr. Cristina Stănescu explică cum se poate evita ateroscleroza

Urmărește CSID.ro pe Google News