Vara se numără kilogramele în minus!

Subţiri. Aşa cum ne sunt hainele, aşa ar trebui să ne fie şi siluetele. În 2014, ne aşteptăm ca slăbirea să fie floare la ureche după câte informaţii se tot vehiculează pe acest subiect. Şi anul acesta de criză acută chiar nu mai avem nici o scuză, pentru că pieţele gem de bunătăţi, la preţuri accesibile.
  • Publicat:
Vara se numără kilogramele în minus!

Subţiri. Aşa cum ne sunt hainele, aşa ar trebui să ne fie şi siluetele.

În 2014, ne aşteptăm ca slăbirea să fie floare la ureche după câte informaţii se tot vehiculează pe acest subiect.

Şi anul acesta de criză acută chiar nu mai avem nici o scuză, pentru că pieţele gem de bunătăţi, la preţuri accesibile.

Început de vară. Capricios, ploios, cu ore fierbinţi peste zi, cu averse care ne ţintuiesc la pat, cu dorinţa de a evada cât mai repede şi cât mai departe din mediul urban, cu economii la sânge pentru concediul de vis şi, din fericire, cu tarabe care abundă în cele mai sănătoase legume şi fructe care fac din mesele la restaurant o amintire sau un plan amânat pentru zile cu adevărat friguroase.

Şi cum o dietă bună de slăbire se cunoaşte de dimineaţă, după compoziţia micului dejun, e momentul să activaţi nutriţionistul care există ancestral în fiecare dintre noi. 🙂 Industria alimentară este cea care l-a trecut în rezervă. Aşadar, un bol cu cireşe sau două, trei caise pot revigora orice creier adormit şi-l pot face să viseze la zilele copilăriei când căţăratul în copaci era sportul preferat şi se făcea cu simţ de răspundere.

Dacă vă doriţi ceva mai consistent, puteţi amesteca nişte fructe de sezon cu o banană şi câteva linguriţe de fulgi de ovăz. Un terci, veţi spune. Dar ce terci plin de fibre, vitamine, minerale, ca un duş rece pentru o fiinţă obosită de traiul pe plaiurile mioritice, adevăraţi vampiri energetici. Vă propun să păstraţi iaurtul pentru gustare şi să-l inversaţi din când în când cu micul dejun descris anterior.

Dacă vă doriţi ceva mai consistent, atunci o pastă de brânză degresată cu mărar, fulgi de chili şi castravete, alături de o felie de pâine integrală şi o roşie vă va aminti de sandvişurile copilăriei, însă nu în varianta lor cu unt şi telemea, ci cu mai puţină grăsime aşa cum îi şade bine adultului cu probleme de greutate.

Prânzul scoate bucătarul din tine

Pe unde te învârţi, auzi că lumea găteşte. Nimic nou, veţi spune, mama şi bunica erau experte aşa că de ce fiicele şi nepoatele nu s-ar lăuda că fac cea mai bună mâncare din lume? Din fericire pentru siluete, moda culinară a zilei mizează mult pe salate, preparate vegetariene cu multe condimente şi grătare. Grătare care ne salvează în zilele când banii sunt puţini, foamea e acerbă şi timpul limitat.

Şi când zic că grătarele sunt ieftine nu mă gândesc decât la sardine în flăcări, cei mai sănătoşi peşti din lume, care costă 10-12 lei kilogramul, care se pot mânca cu tot cu oase, reci în salate, cu multă lămâie şi condimente şi chiar sosuri de iaurt, alături de dovlecei şi vinete coapte sau la grătar, încât nici cel mai drastic nutriţionist din lume n-ar avea ce să vă reproşeze.

Merg şi fierte, combinate cu brânză de vaci şi pătrunjel, făcute o pastă zdravănă care poate umple vreo 2, 3 ardei graşi de-o să saliveze toţi colegii de birou când vă veţi etala această mică, dar atât de sănătoasă reuşită culinară de sezon. Bine, veţi spune că ce-i mult strică şi că gustul peştelui nu e ceea ce vă doriţi zilnic pe papilele gustative. Aveţi dreptate şi aici intră în acţiune celebra salată de sezon, cu multe roşii, castraveţi, ardei şi ceapă.

Păi dacă nu acum vă faceţi rezerva de licopen, atunci când? Dacă nu acum savuraţi la final zeama gustoasă de roşii, lămâie şi ulei de măsline, când e momentul? Dacă nu acum daţi frâu liber imaginaţiei şi mai aruncaţi în salată bucăţele de dovlecel proaspăt, săţios, cu un număr infim de calorii, nu cumva rataţi cea mai gustoasă şi accesibilă slăbire de peste an?

Ba da, vă voi spune, introducându-vă în meniu şi salata de pătrunjel cu tabouleh, roşii, lămâie şi chili. Sau supa de linte cu mult chimen, turmeric şi ardei iute. Am pus toate condimentele, deşi experţii bucătari ar putea strâmba din nas. Ei bine, nu-mi pasă absolut deloc atât timp cât gusturile nu se discută. Revenind la roşii, nu trebuie să rataţi supa clasică românească, al cărei gust inconfundabil este dat şi de frunzele de ţelină. Roşiile consumate sub toate formele primesc avizul favorabil al tuturor nutriţioniştilor pentru că licopenul este un prieten al pielii în lupta cu agresiunea ultravioletelor. Sună a clişeu?

Ei bine, eu zic că nu e având în vedere că am constatat pe pielea mea, după vreo 3 ore de pozat cu Delia, vedeta de copertă, lângă o piscină, că m-am bronzat în timp record, dar şi că ridurile de pe frunte au devenit mai vizibile ca oricând. Nu că mi-ar fi teamă de îmbătrânire dar de ce să nu lupt împotriva ei cu toate forţele delicioase, aşa cum sunt roşiile de grădină? Iar combinate cu vinetele tăiate felii, la cuptor, cu ulei de măsline, cimbru şi piper, sunt un prânz vegetarian perfect pentru siluletă. Nu exageraţi însă cu uleiul, pentru că vinetele îl absorb rapid, în cantitate mare şi în loc să vă bucuraţi de grăsimi sănătoase, în cantităţi rezonabile, veţi vărsa lacrimi amare lângă cântar.

Verde pal, silueta e de bal!

Pielea şi silueta au de câştigat, cum spuneam, şi datorită dovlecelului, legumă-minune cu 94 la sută apă. Adică nutriţie şi hidratare 2 în 1, cum s-ar spune. Dovleceii sunt excelenţi în salată, cu ulei de măsline şi lămâie, dar şi pe grătar cu sos de usturoi. Dacă tot suntem la verde, mă opresc la ardei pentru că are tot felul de vitamine, potasiu, fier, magneziu şi calciu. Ba mai mult, ar preveni cancerul într-o dietă echilibrată.

Ok, din salate îl ştie oricine, dar nici de mâncăruri nu trebuie să vă feriţi. Umplut cu curcan sau cu orez, morcov şi ciuperci, asezonat cu un iaurt uşor acrişor, poate fi atracţia unui meniu mai mult decât light. Dacă vă e lene să-l faceţi, rugaţi o mamă sau o soacră, bucuroase să-şi valorifice talentul culinar. Însă rugaţi-le să-i fiarbă în borşi sau suc de roşii şi să adauge la final doar o lingură de ulei de măsline, cum scrie la cartea dietelor.

Să dăm castravetelui ce-i al castravetelui!

Chiar că în cazul lui, vorbim despre cea mai ieftină legumă de pe piaţă. Eu îl ador în combinaţie cu brânza de capră, dar recent, l-am savurat până la ultima înghiţitură într-o supă-cremă rece, cu iaurt grecesc, mărar, usturoi verde şi fulgi de chili. Cu o felie de pâine neagră cu seminţe, poate constitui ce vreţi voi: şi prânz şi gustare de după-amiază şi cină perfectă.

Şi când te gândeşti că se face o oală cu câţiva lei, la un blender turbo, în doar câteva minute, parcă te gândeşti cu speranţă la bugetul pentru concediu. Ca şi fratele lui dovlecelul, are multă apă şi foarte muţine calorii, aşa că n-ar trebui să lipsească din meniul niciunei doritoare de siluetă impecabilă. Eu îl asociez frecvent la prânz sau cină cu un ou fiert, cu o conservă de ton în suc propriu sau macrou.

Calorii, sport, hidratare

Cui îi e greu să-şi calculeze meniul zilei, numărul de calorii şi vrea varietate culinară, trebuie să ştie că avem pe csid.ro o bază uriaşă de alimente, cu toate datele de rigoare, care pot fi oricând combinate, variate, încercate astfel încât să rezulte zeci de meniuri care să nu depăşească necesarul zilnic de nutrienţi. Eu consult zilnic calculatorul de calorii şi pe cel pentru meniul zilei în doi timpi şi trei mişcări. Şi din când în când mai arunc câte un ochi pe sfaturile nutriţionistului nostru consultant Luminiţa Florea şi pe ale antrenorului Şerban Blebea, care mă scot din rutina alimentară şi sportivă.

Şi de ce să nu recunosc, din când în când mai “biciclesc” la orele lui Armando Lungu, pentru care mi-a deschis apetitul colega mea, Pofticioasa. Şi nu ratez nici orele de Port de bras ale Izabelei Lăcătuş, fostă gimnastă de top.

Dar în primul rând nu uit de cei doi litri de apă zilnic. Oare cum aş putea uita când orele celor doi menţionaţi mai sus cam storc apele din mine? V-am convins că slăbirea e uşoară? Măcar încercaţi că de mese calorice aveţi timp tot restul anului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult