Verde pentru trup şi suflet: restart your body!

Se ştie că majoritatea celulelor organismului nostru se reînnoiesc în zeci de zile aşa că n-ar strica să le dăm o mână de ajutor prin detox, dietă, relaxare şi sport.
  • Publicat:
Verde pentru trup şi suflet: restart your body!

Ne-am bucurat iarna aceasta de zăpadă care a mai spălat din “păcatele” unor oraşe încărcate de gaze de eşapament şi praf. Dar ne-am şi refugiat în frigidere pentru că nu puteam face faţă nevoii organismului de a-şi regla temperatura decât printr-un aport caloric crescut. Dacă sportul şi mersul prin frig au compensat excesele, nu e nici o problemă.

Dacă însă activitatea preferată a fost ghemuirea sub plapumă, atunci se cere urgent o revizuire a comportamentului culinar şi sportiv. Iar soarele şi căldura prematură au creat pretextul perfect pentru a face schimbări radicale în stilul de viaţă. Se ştie că majoritatea celulelor organismului nostru se reînnoiesc în zeci de zile aşa că n-ar strica să le dăm o mână de ajutor prin detox, dietă, relaxare şi sport.

Detoxifierea

De câte ori doresc să fac schimbări inteligente în alimentaţia care uneori devine prea repetitivă sau prea plictisitoare, ştiu că merg la sigur dacă lecturez volumul “Sănătatea are gust” al medicului nutriţionist Mihaela Bilic. Iar capitolul dedicat dietei de primăvară mi-a reamintit de ce brusc, după ce s-a încălzit vremea, apetitul meu exagerat a dispărut şi dorinţa de a merge pe jos cât mai mult s-a reactivat.

Practic, lumina şi temperaturile crescute au un efect benefic asupra sistemului nervos, căldura inhibă centrul nervos al foamei, iar sub influenţa benefică a soarelui apare nevoie de a face mişcare în aer liber. Starea de bine ia locul nevoii compulsive de a mânca, se măreşte ziua şi implicit cresc secreţiile de cortizol, testosteron şi prolactină care fac ca arderile să fie mai bune.

Evident, nu vă faceţi iluzii că puteţi mânca oricât şi oricând, dar acum lumina face ca nevoia de prăjituri şi alte bunătăţi să fie mai mică. Aşa că e momentul oportun să redescoperim pieţele, alimentele autohtone şi dacă n-am făcut-o până acum, să ne curăţăm puţin corpul de toate toxinele care ar putea perturba o regenerare celulară optimă.

O cură de detoxifiere de 3 zile e la îndemâna oricui: eu am încercat una cu sucuri pe la începutul lui ianuarie şi mi-am propus s-o repet. |n acest interval de timp, am băut câte 3 litri de sucuri de legume şi fructe pe zi, cu înghiţituri mici din lămâie, ghimbir, goji, piper cayenne, sirop de agave, spanac, măr, ţelină, castravete, pătrunjel, grepfrut, ananas, mentă, kale, sfeclă, morcov, caju, curmale, pudră de vanilie, scorţişoară şi banană. Este vorba despre cura Juice It, o adevărată infuzie de vitamine şi minerale. Faptul că le-am băut sub formă de suc a fost un avantaj pentru corp.

Medicul Mihaela Bilic mi-a explicat de ce: practic în momentul în care am uşurat digestia organismului, acesta s-a concentrat spre alte sisteme şi organe pentru a le revigora. Iar prezenţa sucului de sfeclă în cură, a dat ficatului un imbold să se cureţe, fiind bine cunoscut faptul că acesta este laboratorul de procesare a toxinelor din organism.

Am slăbit 1,5 kilograme în 3 zile, dar din toate acestea am pierdut şi 800 de grame de apă şi muşchi ceea ce m-a cam pus pe gânduri, dar m-a făcut să-mi reanalizez aportul de proteine. Aşa că am primit avizul favorabil de a respecta o zi de detox pe săptămână, cu mai puţine calorii, dar nu sub 1.000, cu multe legume, fructe şi sucuri. Dar în acelaşi timp, mi-am propus să fiu mai atentă şi să respect necesarul de 0,8-1 g de proteină pe kilogram corp, necesar oricărui adult sănătos.

Legumele fac casă bună cu lactatele

Sfatul nutriţioniştilor este să redescoperim pieţele şi rafturile cu produse autohtone cât mai naturale. Verdele este culoarea care se poartă în orice primăvară în farfurie: este semnul că mâncăm sănătos, că ne asigurăm aportul de vitamine, minerale şi fier.

Dar este şi culoarea care semnalează cele mai multe sortimente de alimente ecologice, care nu conţin toate acele pesticide şi îngrăşăminte chimice despre care vuiesc toate publicaţiile de specialitate şi care prin acumulare în organism impun acel detox periodic pentru care pledam câteva rânduri mai sus.

Astfel primele pe listele de cumpărături trebuie să fie spanacul, salata verde, ştevia, urzicile, care au vitamina C, betacaroten, fier, calciu, potasiu, magneziu şi multe alte elemente benefice. Au efect laxativ, diuretic, reglează colesterolul şi de ce să n-o spunem pe cea dreaptă, ne pregătesc silueta pentru vară. Tot medicul Mihaela Bilic recomandă în dieta de primăvară usturoiul şi ceapa verde, adevărate antibiotice naturale.

Şi clasicele din bucătărie, mărarul şi pătrunjelul au mult fier, vitamina C, antioxidanţi şi adevărate virtuţi detoxifiante. Varza previne retenţia de apă în organism, conţine vitamina C, betacaroten, fibre, vitamine din grupul B, ceea ce o face o adevărată cruciferă vedetă mai ales în perioada premergătoare apariţiei verdeţurilor de grădină. Revenind la proteine, trebuie să recunoaştem că verdele se combină perfect cu albul lactatelor şi albuşului de ou. Aşa că sunt numai bune după perioada de iarnă când carnea a fost vedeta meniurilor zilnice.

Laptele, iaurtul, caşul, urda, laptele bătut, untul, brânza de vaci trebuie incluse în meniul zilnic şi datorită conţinutului de calciu şi de vitamine precum A, D. Astfel, puteţi începe ziua cu un pahar cu lapte proaspăt sau îl puteţi combina cu cafea pentru a face din ritualul micului dejun o adevărată infuzie de calciu şi proteine de calitate. Şi o felie de pâine cu unt gustos vă poate spori pofta de a începe activităţile de peste zi.

La gustare, puteţi alege un iaurt, în care puteţi pune o linguriţă de miere sau câteva fructe de pădure decongelate. La prânz, câteva legume la grătar cu o pastă de brânză pot fi combinaţia perfectă de fibre, calciu şi proteine. Iar seară, o salată cu un dressing de iaurt şi muştar vă poate ajuta să adormiţi fără a simţi acel disconfort dat de mesele copioase cu multe cărnuri şi sosuri grele. Iar dacă vă doriţi şi o scădere ponderală, sortimentele cu un conţinut mai scăzut de grăsime pot fi combinate cu salate delicioase pentru o cină sau un prânz lejere.

Reţineţi că laptele este dovedit ca fiind un aliment benefic în orice cură de slăbire, iar performanţele sale includ inclusiv hidratarea corectă a organismului, pe lângă aportul de apă.  Nu uitaţi nici de ouă, ieftine, uşor de preparat, care au 80 de calorii, proteine de calitate şi vitaminele A, D, E, alături de minerale.

N-am uitat nici de cereale, dar ar trebui să ne rezervăm o jumătate de oră ca să le savurăm la micul dejun, integrale, cu lapte, iaurt sau variante vegetale din migdale şi orez. Şi pâinea de casă ne-ar putea fi aliata saţietăţii, dar e bine să ne rezumăm la o felie la o masă. Iar la capitolul carne, variantele uşoare sunt peştele şi curcanul, preparate la cuptor cu suc de roşii, zeamă de lămâie, verdeaţă, ghimbir şi piper cayenne.

Corpul şi spiritului

Dacă în privinţa dietei lucrurile sunt clare, nu ne mai rămâne decât să ne concentrăm pe trup şi spirit. Un set complet de analize ne-ar putea oferi informaţii despre starea de sănătate, la fel şi o ecografie abdominală, una genitală, una mamară, alături de alte teste specifice categoriei de vârstă (colonoscopie, mamografie etc).

O vizită la medic nu strică, mai ales că acum există abonamente la clinici medicale private pe care multe firme le oferă angajaţilor. Tot acum n-ar strica să profitaţi de ofertele sălilor de sport, iar dacă bugetul nu vă permite, să faceţi plimbări alerte prin parc.

Scoateţi bicicletele de la naftalină, rolele din debara şi faceţi din mişcare o activitate pentru întreaga familie. Un masaj, o împachetare cu alge şi serumuri anticelulitice, o sesiune de aqua gym vă pot revigora şi pot începe pregătirea pentru silueta de vară. Dar şi o carte bună citită într-un parc sau o grădină şi puţină curăţenie spirituală sunt benefice.

Eu am descoperit yogilatesul, care îmbină exerciţiile de pilates cu meditaţia şi m-am hotărât să-mi acord mai multă atenţie şi să fiu mai conştientă de faptul că nu trebuie să mă las copleşită tot timpul de mii şi mii de gânduri, care mă îndepărtează uneori de sine.

Cu astfel de obiective, primăvara nu poate fi decât una reuşită.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult