Veselie în bucătărie cu Chef Nicolai Tand

Am gătit împreună cu Nicolai Tand. A fost o experienţă utilă, dar şi distractivă. Alături de un chef atât de carismatic este imposibil altfel.
  • Publicat:

L-am întâlnit prima dată pe chef Nicolai Tand la un eveniment unde l-am văzut gătind şi explicând publicului câteva reţete de salate aperitiv, fără inhibiţii, fără aere de vedetă, cu răbdare şi mai ales sociabil. Am fost plăcut surprinsă de firea sa jovială şi mi-am dorit atunci să am ocazia de a lucra cu el.

Soarta îţi îndeplineşte uneori cele mai ciudate dorinţe, iar eu am ajuns astfel să gătesc alături de un profesionist, trăgând în acelaşi timp cu ochiul la cum se desfăşoară activitatea în bucătăria unui restaurant.
Cum s-ar caracteriza Nicolai? Pe scurt: “Îmi place să mănânc şi să gătesc mâncare tradiţională, autentică. Îmi plac sarmalele, fasolea, piftia sau toba. Iubesc mâncarea de calitate, gătită cu produse de calitate. În acelaşi timp, şi când eram mic mâncam pui de baltă. Adică sunt deschis la nou, fiind în meseria asta nici nu se poate altfel. Îmi plac stridiile, midiile, mâncarea asiatică. Pe cât de mult îmi place să gătesc tradiţional, pe atât de mult îmi place să încerc mâncărurile noi”.

Nicolai Tand a ales reţetele, explicându-mi că ravioli şi tarta cu mere sunt în meniul restaurantului său “La Cantine de Nicolai”, iar Clafoutis va intra şi ea curând, când vor apare cireşele de sezon pe piaţă, dar momentan noi am preparat-o cu struguri.

Alegerea carnei de raţă pentru ravioli mi s-a părut excelentă, şi chiar este recomandabil să mai renunţăm la eterna carne de pui sau curcan în favoarea gustoasei raţe pentru nişte preparate inedite.
Este o carne foarte hrănitoare, sănătoasă, având 201 kcal/100g (la carnea gătită fără pielea grasă). În mixul de ciuperci al sosului, hribii dau o aromă aparte. La final am asezonat preparatul cu chives şi cubuleţe mici de roşie şi abia când am gustat acest fel am înţeles importanţa lor.

Lucrând chiar şi câteva ore alături de un profesionist ai ocazia să înveţi multe, de la importanţa folosirii ingredientelor de calitate până la combinaţiile subtile ce dau gust şi arome desăvârşite.

Tarta clasică cu mere este un desert simplu, dar absolut delicios, şi nu există nici o scuză pentru a nu încerca să o preparaţi.
În Clafoutis savoarea subtilă a migdalelor este de neegalat. Poţi obţine făina de migdale mixând cu blenderul migdalele (sau cu o râşniţă de cafea) până obţii o pudră fină.

Iată şi reţetele realizate:

Ravioli cu raţă şi spumă de ciuperci

Ravioli cu rata si spuma de ciuperci

Clafoutis cu struguri

Clafoutis cu struguri
Tarta clasică cu mere

Tarta cu mere

Foto: Dragoş Savu

A fost o experienţă utilă, dar şi distractivă. Alături de un chef atât de carismatic este imposibil altfel. Vezi mai multe despre Nicolai Tand pe blogul www.nicolaitand.ro.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Berea, aliatul organismului după sport?
Berea, aliatul organismului după sport?