Vinetele, ideale în toate regimurile de slăbit

Vânăta stimulează ficatul, pancreasul, intestinele, splina, rinichii şi inima, calmând tulburările acestora. Iată ce alte beneficii are şi de ce merită atenţia ta!
  • Publicat:
Vinetele, ideale în toate regimurile de slăbit
Mov. Vinete – conţin calciu, nutrienţi esenţiali sănătăţii. Fie că le consumi pe grătar, coapte, prăjite sau în tocăniţă, vinetele sunt la fel de delicioase şi au acelaşi efect pozitiv asupra sănătăţii tale. Conţin anumiţi fitonutrienţi esenţiali care îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi hrănesc creierul. De reţinut, aceşti nutrienţi există în cantităţi mai mari în coaja vinetei, aşa că nu o aruncaţi.

Vinetele au foarte puţine calorii, fiind incluse în toate regimurile de slăbit şi în dieta de purificare o organismului. Cercetătorii au analizat diferite soiuri de vinete şi au constatat că intensitatea gustului lor amar este direct proporţională cu conţinutul de compuşi fenolici, cu puternică activitate antioxidantă. Nouă însă, occidentalilor, nu ne plac alimentele amare şi de aceea specialiştii încearcă să modifice genetic vinetele, pentru a fi mai dulci, fără a-şi pierde capacităţile antioxidante.

Vinetele: avantaje pentru sănătate

Stimulentă. Vânăta stimulează ficatul, vezica biliară, pancreasul, intestinele, splina, rinichii şi inima, calmând tulburările acestora.

Antioxidantă. Vânăta este apreciată pentru antioxidanţii săi: acizi fenolici (acid clorogenic=, pigmenţi antioxidanţi de tipul antocianinelor ( aflaţi îndeosebi la coajă) şi nasunină, prezentă îm soiurile cu coaja închisă la culoare.

Remineralizantă. Această legumă are un conţinut mare de potasiu (260 mg la 100 de g) şi puţin sodiu (maximum 3 mg). Concentraţia celorlalte minerale este, de asemenea, interesantă: magneziu, zinc, mangan, cupru. Vânăta conţine şi vitaminele A, B6, C şi E.

Vânăta: beneficii nutriţionale

Vânăta este antioxidantă,  mai ales dacă nu o curăţăm de coajă, şi foarte slab calorică, dar are capacitatea puţin dorită de a absorbi uleiul ca un burete. Faptul că este săţioasă şi gustul ei pronunţat o fac interesantă pentru vegetarieni şi pentru orice persoană care vrea să mănânce mai puţină carne.

Vinetele:  cum le alegem

Coaja trebuie să fie netedă şi lucioasă ( nuanţa mată sau înceţoşată indică lipsa de prospeţime), iar sepalele să aibă culoarea verde.

Vinetele: cum le consumăm

Preparate cu ulei de măsline şi usturoi, vinetele sunt incluse în celebrul regim mediteraneean, despre care se spune că este benefic pentru sănătate şi că măreşte speranţa de viaţă. Pot fi mâncate înăbuşite, coapte, prăjite sau fripte la grătar. Încercaţi-le şi crude, sunt foarte gustoase, iar, din punct de vedere nutritiv, este preferabil aşa.

Mature. Indiferent că le mâncaţi crude sau gătite, trebuie să fie ajunse la maturitate, bine coapte. Altefel, conţin solanină, o substanţă care în doză mică este inofensivă, dar în cantităţi mari devine toxică.

100 de g de vinete oferă:

  • 35 kcal
  • 0, 83 g proteine
  • 0, 23 g lipide
  • 8, 7 g glucide
  • 2, 5 g fibre
  • Index glicemic: 20

Vinetele: cum le păstrăm

Vinetele nu se păstrează bine în frigider. Mâncaţi-le la scurt timp după recoltare.

Fibre. Fibrele din vinete sunt sunt compuse din protopectine, pectine şi celuloză. Solubile fiind, pectinele şi protopectinele conferă la copt o textură moale. Este cunoscut rolul fibrelor, care intensifică activitatea bacteriilor benefice din intestinul gros, stimulându-i contracţiile şi accelerând astfel tranzitul reziduriilor alimentare şi evacuarea scaunelor. Lichidele prezente fac ca fibrele (precum celuloza) să devină vâscoase, facilitând eliminarea.  Bogată în fibre, vânăta oferă o puternică senzaţie de saţietate graţie volumului crescut, cu un aport energetic suplimentar limitat, un atu pentru cei preocupaţi de greutatea lor corporală.

Sursa: cartea 200 de alimente care ne vor binele, autor Jean-Marie Delecroix, editura Rao.

Urmărește CSID.ro pe Google News