Mirosul de vinete coapte direct pe flacără mi se pare şi astăzi cel mai seducător din orice bucătărie. Vine la pachet cu mult fum, mult chin când trebuie să cureţi aragazul, dar şi cu un gust atât de bun încât cei care nu sunt de prin Sud-Estul Europei se întreabă de ce nu le-au dat părinţii salate de vinete când erau mici.
Nouă ne-au dat. Şi bine au făcut pentru că odată degustate, nu te-ai mai lăsa de vinete pentru tot restul vieţii. E adevărat că formulele mai vechi de salate înglobau atât de mult ulei încât, combinate cu pâine albă din belşug, garantau şunculiţe oricărui pofticios.
Pentru că oricât de bune ar fi, vinetele au acest mare defect: textura lor spongioasă se transformă în sugativă pentru uleiul turnat peste ele. Şi ai tot turna, ai tot turna… Mai nou, ne-am mai luminat şi încercăm pe cât posibil să reducem lipidele lichide din sosuri, ciorbe, salate, iar uleiul de măsline, turnat cu măsură, a cam devenit indispensabil oricărei bucătării care se respectă.
Revenind la vinete, ar trebui să le ferim de băile nemeritate de ulei, mai ales că o dată coapte, gustul le califică spre consum fără adaosuri inutile de calorii. Dar asta nu înseamnă că nu pot fi vedetele unor combinaţii reuşite, precum cele cu ardei copt, brânză de capră, curry, puţin ulei de măsline, pătrunjel, ierburi diverse şi oţet balsamic.
Rezultă o salată de inspiraţie grecească care ar putea da gata orice gurmand, dar şi orice nutriţionist pentru conţinutul bogat de fibre, antioxidanţi, vitamine şi minerale. Acestea sunt bonusuri la gustul senzaţional.
Dacă v-aţi făcut depozite generoase de vinete în congelator (dacă nu, găsiţi în orice hipermarket pacheţele numai bune de pus la dezgheţat), aţi putea lua în calcul salata şi pentru sandviciuri vegetariene. Nu trebuie decât să tăiaţi în două o chiflă mai mare sau să luaţi nişte foccacia, să puneţi salata de vinete, ardei roşu tăiat mărunt, 2 felii de roşii, busuioc proaspăt, puţină mozzarella şi gata gustarea generoasă care tinde chiar spre un prânz pentru amatorii de siluetă perfectă.
Din când în când, vă puteţi răsfăţa cu budinci de vinete la cuptor cu dovlecei şi 3 feluri de brânză: mozzarella, Rocqufort şi telemea de capră. Ungeţi tava cu puţin unt, puneţi un strat de vinete, unul de brânză, altul de dovlecei, iar brânză şi deasupra vinete. Stropiţi totul cu mult suc de roşii şi lăsaţi la cuptor.
Nu consumaţi mai mult de o palmă din deliciosul amestec. Iar dacă vi se pare prea complicat, folosiţi din belşug vinetele pentru paste cu legume şi parmezan.