Varianta bio a licorii lui Bachus ajunge in sticla din struguri care nu au fost tratati chimic si s-au cules manual, la deplina maturitate. Un astfel de vin, in cantitate limitata, e secretul vietii lungi pentru multi dintre locuitorii planetei.
Vinul poate deveni eco daca au trecut cel putin 3 ani in care vita de vie nu a fost tratata cu substante chimice. Pamantul se poate fertiliza doar cu balegar, iar daunatorii se tin departe cu metode naturale. Iata ce idee le-a venit producatorilor chilieni de vin. Acestia elimina paianjenii albi care mananca frunza de vita-de-vie prin popularea viei cu paianjeni rosii, care sunt carnivori…
Ce-i cu sulfitii?
Pe de alta parte, cand ajunge in sticla, vinul eco nu trebuie sa aiba sulfiti de sinteza. Sulfitii din vin se formeaza in urma procesului natural de fermentatie si opresc, temporar, transformarea vinului in otet. Sulfitii omoara microbii. Dar multi producatori de vinuri adauga sulfiti sau dioxid de sulf pentru a conserva vinul.
Bisulfitul de sodiu face parte din categoria conservantilor care sunt si E-uri, de aceea pe vinuri scrie ca au in compozitie sulfiti. Folositi in cantitati mari (de catre producatori) au efecte toxice care duc la incetinirea asimilarii vitaminelor, cauzeaza ameteli, afectiuni intestinale, dar si asa-numitul astm de sulfit.
Citeste mai multe in earita a revistei Ce se intampla, Doctore?
Citeste si: Damelor, ciocnim diseara? Sanatate!