”Vitamina P de la plăcere” – cum o obții din mâncare

De ce plăcerea contează atunci când vine vorba de ceea ce mănânci?
  • Publicat:
”Vitamina P de la plăcere” – cum o obții din mâncare
Mâncarea ta sănătoasă este fadă? Iată ce pierzi? Foto: Mădălina Drăgoi

În principal, mâncare egal potolirea senzației de foame. Însă este importantă și energia pe care o avem atunci când mâncăm. Și mai important este ca mâncarea să aducă plăcere. Vezi efectele asupra creierului și a stării de bine pe care mâncarea le poate aduce. Cel mai probabil, nu există prea multe persoane care să nu aibă alimente sau feluri de mâncare favorite. Este absolut normal să avem preferințe alimentare. Și să simțim plăcere atunci când mâncăm. A nu se confunda însă cu mâncatul emoțional.

 

Pe lângă faptul că face din timpul mesei o experiență plăcută, plăcerea de a mânca are, de asemenea, beneficii semnificative pentru sănătate. Savurarea alimentelor susține digestia, poate ajuta la îmbunătățirea relației cu mâncarea, poate ajuta la depășirea tulburărilor alimentare și multe altele. Efectele mâncării se resimt nu doar la nivel bucal ci și în creier

Ce este ”vitamina P” de la plăcere?

În unele cazuri, obținerea unei cantități suficiente de „vitamina P” (sau poate vitamina mmmm) este la fel de importantă ca și conținutul farfuriei dumneavoastră. Aleta Storch, terapeut și dietetician, la Wise Heart Nutrition and Wellness explică pentru HealthLine.com de ce este important să mâncăm cu plăcere: „Plăcerea de orice fel, inclusiv plăcerea provocată de mâncare, duce la o eliberare de dopamină în creier”.

Ce se întâmplă la nivel de creier când mâncăm ceva cu plăcere?

„Dopamina este adesea denumită „hormonul bunăstării”, deoarece activează căile de recompensă din creier, ceea ce ajută la promovarea fericirii, calmului, motivației și concentrării”, spune Aleta Storch pentru aceeași publicație. Conexiunea dintre senzația de plăcere resimțită la nivel de creier și mâncare merge mai departe. Unele studii indicau faptul că faptul că persoanele cu obezitate ar putea avea sensibilitatea perturbată la dopamină, ceea ce le determină să mănânce în exces pentru a obține plăcerea adecvată din mâncare.

Cu toate acestea, atunci când chimia creierului funcționează corect, plăcerea noastră de a mânca poate duce la beneficii fizice. „Atunci când ne bucurăm de alimentele pe care le mâncăm și stimulăm dopamina, de fapt le digerăm și le metabolizăm mai eficient”, a mai declarat în același interviu terapeutul și dieteticianul american. „Când suntem relaxați ca răspuns la faptul că avem o experiență alimentară plăcută, sistemul nostru nervos intră în modul de odihnă și digestie, ceea ce ne permite să descompunem și să utilizăm pe deplin nutrienții din alimentele pe care le consumăm.”

Mâncatul de plăcere ar putea promova și o alimentație mai sănătoasă

O revizuire sistematică amplă din 2020 făcută de National Library of Medicine din SUA a examinat 119 studii despre legătura dintre plăcerea de a mânca și o dietă sănătoasă. Peste jumătate dintre studii au găsit asocieri favorabile între plăcerea de a mânca și obiceiurile alimentare. Un studiu din 2015 , publicat tot de National Library of Medicine din SUA, a asociat o plăcere mai mare de a mânca cu o stare nutrițională mai bună. „Există această convingere că mâncarea „sănătoasă” trebuie să fie fadă sau că nu are un gust bun, dar acest lucru nu este adevărat”, spune dieteticianul și consilierul certificat în alimentația intuitivă Sarah Gold Anzlovar, MS, RDN, LDN pentru HealthLine. „Când mâncăm alimente care ne plac, satisfacția crește, ceea ce poate îmbunătăți de fapt calitatea dietei și reduce șansele de a mânca în exces.”

Dietele restrictive nu stimulează simțul mereu plăcerii, foto: Shutterstock

Atunci când mâncăm ”hrănim” și gusturi, tradiții – nu doar organismul

Nu mâncăm doar ca să luăm nutrienții necesarii supraviețuirii. Mâncăm și de plăcere și pentru a satisace nevoi precum conexiunea cu familia, prietenii, colegii. Dar și pentru a păstra vii tradiții culinare vechi. Pe scurt, mâncarea ne hrănește atât la nivel emotional cât și fizic. Iată câteva dintre modurile în care savurarea mâncării vă poate hrăni spiritul. Bucuria mâncării sporește conexiunea socială. Ce ar fi o petrecere sau o reuniune de familie fără ceva de ronțăit? Pe măsură ce oamenii se bucură de mâncatul cu cei drag, acest lucru contribuie adesea la un sentiment sporit de fericire, potrivit unui studiu din 2015 National Library of Medicine din SUA privind comunitățile sociale thailandeze.

Bucuria mâncatului oferă confort fizic și emoțional

Avem cu toții nevoie și de așa numita ”confort food”. Supa caldă de pui atunci când ești răcit, niște paste care îți amintesc de bunica ta sau desertul favorit sunt pur și simplu irezistibile. Astfel de alimente care ne plac și pe care le asociem cu o stare de bine  ridică moralul și ne calmează. „Uneori, mâncarea oferă chiar și confort la sfârșitul unei zile dificile, pe care mulți oameni o asociază cu mâncatul emoțional negativ”, spune Anzlovar. „Dar atunci când ne permitem să ne conectăm cu mâncarea și să ne bucurăm de ea, există multe beneficii.”

Mănâncă cu plăcere ca să nu cazi în plasa dietelor restrictive

Trăim într-o cultură dietelor de slăbire. Însă nu cu succes pe termen pe termen lung. Restricțiile sunt multiple, mai ales în ceea ce privește alimentele bogate în grăsimi sau carbohidrați. Alegerea de a te bucura în mod conștient de ceea ce mănânci te ajută să rupi această mentalitate dăunătoare. „Atunci când toate alimentele sunt permise fără reguli – inclusiv cele mai delicioase -, corpul învață să aibă încredere că va primi ceea ce are nevoie”, spune Storch. „Crearea permisiunii pentru aceste alimente care au fost etichetate ca fiind „rele” sau „interzise” este un pas important în procesul de vindecare și poate ajuta pe cineva să simtă mai multă pace, încredere și libertate în jurul alimentelor.”

Surse: HealthlineNational Library of Medicine SUA,

Wise Heart Nutrition

Urmărește CSID.ro pe Google News