Termenul de ”vitamina U” a fost introdus la începutul anilor 1950 pentru a identifica un compus din sucul de varză. În ciuda numelui său, nu este o vitamină în adevăratul sens al cuvântului, ci un derivat al aminoacidului metionină. Aceasta se poate consuma ca supliment sau se regăsește natural în anumite alimente, în special în crucifere: varză, broccoli, varză de Bruxelles și salată kale. De asemenea, există companii cosmetice care o folosesc în anumite produse precum creme, serumuri sau măști pentru față.
Vitamina U este de cele mai multe ori folosită ca tratament pentru ulcerul de stomac, dar și pentru a îmbunătăți digestia, pentru a întări sănătatea imunitară, pentru a proteja împotriva anumitor alergii alimentare, pentru a scădea nivelul colesterolului sau chiar pentru a accelera vindecarea rănilor.
La începutul anilor 1950, când au început să se facă cercetări legate de această vitamină, studiile sugereau că în urma consumului de 945ml de suc de varză zilnic, ulcerul se vindeca de 4-5 ori mai rapid. Cu toate astea, cercetătorii nu au putut confirma dacă aceste efecte se datorau vitaminei sau a multiplilor nutrienți.
Această vitamină ar putea fi o ”vestă de salvare” pentru plămâni, ficat și rinichi. În general, studiile făcute pe animale sugerează că vitamina U reduce deteriorările acestor organe esențiale din corp. Cu toate astea, mai sunt necesare cercetări.
Există studii care sugerează că vitamina ajută la reducerea colesterolului și trigliceridelor. Studiile făcute în laborator arată că această vitamină previne crearea celulelor de grăsime, însp nu există studii relevante pe oameni.
Vitamina U poate oferi efecte protectoare asupra pielii atunci când vine vorba de expunerea la razele ultraviolete, dar accelerează și vindecarea rănilor. Având la bază aceste descoperiri, cercetătorii sugerează că anumite produse cosmetice ar trebui să conțină în formula lor vitamina U.