Nutriționistul sportiv Șerban Damian vorbește deschis despre riscul dietelor de slăbire extreme. De asemenea, dă și indicații despre pași care ajută să ajungem la greutatea ideală pe termen lung.
Dacă vreți să aveți grija de sănătate, dietele extreme sunt cea mai greșită alegere. “Dietele – fulger funcționează pe baza unor restricții calorice foarte mari, care te pot face să slăbești pentru perioade scurte, dar după ce renunți la restricții, kilogramele se aduna la loc și de obicei vin la pachet cu altele. În plus, vă privează te nutrienți, vă fac să vă fie foame mereu și sunt adesea monotone. Așadar feriți-vă de dietele celebre de pe internet (Dukan, dieta disociată, keto, etc) sau orice fel de alte diete care promit slăbire rapidă (ceaiuri, pastile de slăbit, etc) care pot pune sănătatea în pericol pe temen lung.
Chiar dacă dorința de a slăbi este ridicată, nu vă îndreptați către dietele care duc la înfometare. ”Regimurile de slăbire nu ar trebui să impună o restricție caloric mai mare de 500-800 kcal față de valoarea de menținere”, recomandă medicul nutriționist.
Mâncați mese echilibrate
Înainte de fiecare masă, ar trebui să ne uitam în farfurie și să verificam dacă avem toate grupele de alimente: proteine, glucide și grăsimile sănătoase. “Majoritatea oamenilor nu mănâncă prea mulți carbohidrați, ci pur și simplu mănâncă prea mulți carbohidrați simpli. Aceste alimente bogate în calorii, fără valoare nutritive, se metabolizează rapid în corp, ceea ce determină creșterea glicemiei și apoi o fac să se prăbușească. Rezultatul? Nivelurile scăzute de glucoză declanșează hormonii foamei. Profitați la maximum de caloriile pe care le consumați în dietă, eliminând alimentele bogate în calorii și cu valoare nutritivă redusă, cum ar fi dulciurile și cerealele rafinate„ este sfatul nutriționistului sportiv.
”Înlocuiți alimentele bogate în carbohidrați simpli cu cereale integrale și legume bogate în fibre, alimente bogate în proteine și uleiuri vegetale pline de grăsimi sănătoase. Acest trio de proteine, fibre și grăsimi sănătoase vă va menține nivelul de energie stabil și abdomenul plin, ajutând la limitarea supraalimentării. A mânca sănătos nu înseamnă să excluzi micile plăceri culinare, ci să te bucuri de ele într-o cantitate limitată, ocazional.”, explică dr. Șerban Damian
Notează, fă fotografii la ceea ce mănânci
La început poate părea plictisitor să ții evidența a tot ceea ce consumi însă un jurnal alimentar ne poate fi de mare folos atunci când începem un proces de slăbire. “Un jurnal alimentar te poate ajuta să afli care sunt obiceiurile alimentare actuale și de unde se pornește. Nu este neapărat necesar să numărați caloriile, dar poate fi eficient ca punct de plecare. Notați în el toate mesele, inclusiv gustările, astfel încât să vă dați seama când ați mâncat prea mult.”, recomandă medicul.