Una dintre cele mai frecvente rezoluţii pentru noul an este cu siguranţă: “Vreau să slăbesc!“. După zilele de festin culinar din timpul sărbătorilor, inevitabil mulţi dintre noi am început deja să ne gândim la o nouă dietă şi soluţii de detoxifiere.
Chiar dacă această dorinţă are scopul de a aduce multiple beneficii organismului, în multe cazuri dietele după sărbători devin îndeosebi de drastice, astfel că ajung să facă mai mult rău decât bine propriului corp.
Nutriţionistul Vera Daghie prezintă regulile cele mai importante de care trebuie să ţinem cont atunci când începem o nouă dieta după ospăţul festiv.
“Orice dietă de succes începe cu setarea unor obiective realistice, care se pot integra cu uşurinţă în ritmul dumneavoastră cotidian. Nu vă suprasolicitaţi organismul din start, nu vă impuneţi restricţii alimentare drastice şi reţineţi că cele mai importante sunt rezultatele pe termen lung. Aşa-numitele “cure de slăbire fulger“ deşi pot avea efecte vizibile mai rapide, în interiorul organismului produc schimbări la nivelul metabolismului, ce pot da naştere efectului yo-yo specific dietelor hipocalorice.
Aşadar, echilibrul rămâne literă de lege pentru o dietă corectă, care vă va ajuta să slăbiţi frumos şi sănătos. Nu uitaţi că odată cu procesul de slăbire, nu doar metabolismul este cel afectat, ci şi pielea suferă transformări prin care îşi poate pierde elasticitatea, iar singura modalitate prin care puteţi preveni acest lucru este să slăbiţi treptat“, explica specialistul în nutriţie, Dr. Vera Daghie.
Chiar dacă în timpul dietelor şi nu numai, este indicat un consum cât mai scăzut de pâine şi alţi carbohidraţi, două felii de pâine integrală nu vă vor afecta silueta. Aceasta rămâne un aliment de bază, întrucât organismul are nevoie de produse făinoase care asigură o concentraţie importantă de proteine, glucide, lipide şi minerale.
“Atâta timp cât alegem corect ora şi produsele pe care le includem în alimentaţia de seară, cina nu poate fi considerată inamicul siluetei.
Printre alimentele care pot constitui o cină lejeră şi sănătoasă pentru siluetă, vă recomand tonul, somonul sau sardinele, carne de pui şi de curcan, fileuri de peşte, nuci, orez brun sau chiar şi paste din cereale integrale. În ceea ce priveşte ora cinei, aceasta variază, însă o regulă rămâne de sine stătătoare: nu mâncaţi cu mai mult de două ore înainte de somn“, explică specialistul în nutriţie, Dr. Vera Daghie.
Dacă după belşugul de Crăciun şi Revelion vă reduceţi drastic porţiile, metabolismul şi întregul organism va fi bulversat de aceste schimbări, iar dezechilibrele nu vor întârzia să apară: fluctuaţii de greutate, creşteri nejustificate în greutate sau creşterea colesterolului.
Priviţi mai degrabă dieta ca pe un regim de viaţă sănătos, menit să ajute la echilibrarea meselor şi asigurarea unui nivel constant de calorii zilnice. Dacă aţi “păcătuit” şi aţi mâncat dulciuri şi cartofi prăjiţi, este doar un hop peste care trebuie să treceţi, important este să nu renunţaţi la noul program alimentar.