Maestrul Zhu Rong Fu
Medic prin formatie si maestru de arte martiale prin mostenire, Zhu Rong Fu a adus cu sine o disciplina ale carei origini se pierd in noianul mileniilor. A fost un apropiat al lui Wang Ziping, figura legedara in China moderna, de la care a mostenit pasiunea pentru medicina si Wu-Shu. Acum 14 ani, a venit in Romania pentru un schimb de experienta in domeniul medical si a decis sa ramana si sa fondeze o clinica de acupunctura. In paralel, a predat stilul sau de arte martiale unui grup de elevi, gratis, acest fapt demonstrand calitatea lui umana si marea sa pasiune pentru aceasta disciplina. Ulterior si-a intemeiat doua familii, una alcatuita din sotie si fetita, iar cealalta, din elevii sai. Si asta pentru ca nu poti sa nu observi legatura puternica dintre ei, bazata pe o incredere absoluta, fara de care exercitiile complexe, in care nu de putine ori se folosesc arme, nu ar putea avea loc.
Conceptul de lupta Wu-Shu
Stilul Wu-Shu mai este cunoscut si sub denumirea de Kung-Fu. Exista trei stiluri de Wu-Shu: tao lu – lupta cu un adversar imaginar, santa – lupta intre doi adversari si tai chi – lupta cu mâinile goale pentru autoaparare. Tehnicile sunt derivate din lupta animalelor si din terapiile traditionale. Astfel, practicantul efectueaza serii de miscari lente, combinate cu controlul respiratiei si al circulatiei bioenergetice in interiorul corpului. Manuirea celor 18 arme traditionale (sabii, lanturi etc.), pe langa tehnicile cu mainile libere, necesita implicare emotionala, atentie sporita asupra adversarului si o conditie fizica foarte buna. Wu-Shu este deosebit de eficient pentru autoaparare, in tehnicile superioare realizandu-se un control al plexurilor nervoase, putand fi atinse punctele energetice ale adversarului. De asemenea, este frecvent practicat ca o metoda de mentinere a sanatatii si de prelungire a vietii. Datorita specificului exercitiilor sale, se regleaza circulatia sangelui si se rezolva unele probleme metabolice, prin stimularea sistemului endocrin. Este un sport care poate fi abordat la orice varsta, chinezii practicandu-l in scoli, spitale, parcuri si birouri.
Tot mai multi adepti
In intreaga lume, din ce in ce mai multe vedete de film, cum ar fi Keanu Reeves sau Jennifer Garner, sunt interesate de practicarea acestei discipline de lupta. La noi, acest fenomen ia amploare cu fiecare an; iata un singur exemplu: intre maestrul Zhu Rong Fu si actorul Dan Puric exista o colaborare pentru o serie de momente artistice care au facut parte din spectacolul de succes – „Don Quijote”. Daruirea maestrului a fost rasplatita in timp de elevii sai, care au facut parte din loturile nationale ale Romaniei la campionatele europene si mondiale din SUA, Germania, Italia sau Rusia. „Mai buni ca mine elevii mei. Mai iuti, rapid. Eu batran – 64 ani”, spune maestrul, care abia o rupe pe romaneste. Acesti tineri demonstreaza ca tehnica Wu-Shu, bine aprofundata, si dorinta perpetua de perfectionare transforma niste oameni obisnuiti in campioni. Alex Ganci, comentator de arte martiale, si Florin Gurbanescu, obtin medalia de bronz la campionatul European de Wu-Shu, de la Moscova 2004, acesta fiind unul dintre cele mai bune rezultate din istoria Wu-Shu-ului romanesc, la proba pe echipe de tao-lu, lupta cu un adversar imaginar.
Wu-Shu si femeile
Nu doar barbatii reusesc sa straluceasca in acest sport… Roxana Vladut a obtinut in 2005 locul 1 la campionatul National de Wu-Shu, sectia tao-lu. „Antrenamentul este acelasi pentru toata lumea”, spune Roxana, intarind convingerea ca fetele pot face fata cu brio Wu-Shu-ului. Intocmai majoritatii membrilor clubului, ea se duce de trei ori pe saptamana la sala. Pe langa multa munca si abnegatie, este nevoie de consecventa, ea reusind sa aiba acest program, neschimbat, pe parcursul ultimilor 8 ani. Dar Wu-Shu-ul a adus cu el multe plusuri in viata ei, si-a mentinut greutatea corporala, in ciuda unei alimentatii fara restrictii, organismul ei s-a tonifiat, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. „Frica a fost alungata si am devenit mai stapana pe mine”, spune Roxana. Practicarea Wu-Shu-ului a ajutat-o chiar si in job-ul ei. Fiind economista, a reusit o abordare mult mai convingatoare a tehnicilor de negociere, datorita increderii in sine, amplificata prin acest sport. Din fericire, Roxana nu a fost pusa in situatia de a aplica ceea ce a invatat in privinta tehnicii de lupta, dar considera ca s-ar descurca fara probleme, in cazul in care ar fi nevoita sa se apere, in eventualitatea unui atac.
Sedinte Wu-Shu
Astfel de sedinte se tin de trei ori pe saptamana, seara, de la ora 19.30, in sala de sport a Scolii nr. 50, din zona Mosilor. Tehnica Wu-Shu ajuta la: scaderea si mentinerea greutatii corporale, eliminarea stresului, imbunatatirea sanatatii, cresterea increderii in sine, dar si apararea de un potential agresor.