Am primit un cadou din Argentina. Nu chiar cadoul la care visez, o poşetă sculptată manual în piele în stil Seridan, ci un altul. Foarte apreciat şi folosit în America de Sud – o pungă de ceai Yerba mate organic. Popularitatea sa depăşeşte graniţele căci beneficiile băuturii Yerba mate sunt multiple. Unii spun că că este puternic precum cafeaua, sănătos precum ceaiul şi aduce bucurie precum ciocolata.
Deşi se găseşte în multe locuri cu ceai din România şi l-am tot consumat în ceainării, restaurante aş fi spus că este ceai verde, o altă formă a lui. Aş fi spus că gustul licorii aduce puţin cu gustul de matcha (ceaiul verde japonez sub formă de pudră, foarte concentrat) şi cu toate acesta yerba mate nu este ceai verde. La mijloc este planta numită Ilex Paraguariensis. Frunzele şi crenguţele sunt uscate cu ajutorul focului. După părerea mea, deşi nu sunt fumătoare, are şi o uşoară aromă de tutun.
Peste frunzele mărunţite de yerba mate se pune apă caldă (maximum 70 grade C este indicaţia de pe pachetul meu) pentru a beneficia de aromă. Yerba mate are ritualul ei. Se bea dintr-un bol îmbrăcat în piele (gourd) şi se soarbe cu pai din bambus sau din metal, special conceput cu un filtru pentru a nu înghiţi plantele mărunţite. Yerba mate este socotit o variantă sănătoasă la sucuri carbogazoase, energizante, cafea etc şi ajută la menţinerea greutăţii corporale. Se consumă fără zahăr sau alţi îndulcitori în mod tradiţional.
Yerba mate – conţine antioxidanţi din familia xanthinelor (cafeină şi teobromină) care au rolul de a stimula sistemul nervos (îi întâlnim în cacao, cafea, ceai). Polifenolii sunt un alt grup de antioxidanţi care reduc riscul de îmbolnăvire. Gustul amărui vine de la sapoine – compus cu rol antiinflamator dar şi cu rol în menţinerea nivelului de colesterol normal.
Deşi yerba mate se soarbe alături de prieteni, de familie în mod tradiţional, se pare că există numeroase motive pentru care se poate trece de această etapă a socializării şi poate fi consumat şi de persoanele care depun un efort mare intelectual sau fizic, în perioadele stresante, înainte competiţiilor, înainte de examene. Compuşii din yerba mate ne ajută să îmbunătăţim puterea de concentrare şi reducer oboseala musculară.
De asemenea, şi călătorilor le poate face bine yerba mate (indigestii), dar şi femeilor care suferă des de infecţii urinare cauzate de E-coli. Un studiu a arătat că o doză mare din compuşii de yerba mate ar dezactiva E-coli. Şi de asemenea, încă se studiază dacă yerba mate poate stopa înmulţirea peste limite a ciupercii ce provoacă mătreaţa Malassezia furfur.
Recunosc, că am devenit dependentă deja de două căni de yerba mate pe zi (peste plante pun şi a doua tură de apă caldă). Îmi place atât gustul (pare un gust sănătos) însă este greu de descris în cuvinte. Dar mă încântă faptul că inhibă pofta de mâncare (în studii cel puţin) şi că ingredientele sale active ajută la arderea depozitelor de grăsime. 3 luni a durat un studiu şi s-a dovedit că persoanele supraponderale care au consumat 3 grame de yerba mate pe zi au slăbit cam 0,7 kg, iar talia s-a micşorat şi ea cu 2 la sută. Cei care nu au consumat yerba mate chiar s-ar fi îngrăşat cu 2,8 kg în această perioadă. Yerba mate ajută şi la menţinerea nivelului de zahăr în sânge.