Zahărul de cocos îngrașă și NU este indicat pentru diabetici. Câte calorii are față de zahărul alb

  • Publicat:
Zahărul de cocos îngrașă și NU este indicat pentru diabetici. Câte calorii are față de zahărul alb
Sursa foto: Shutterstock

Multe persoane care caută o alternativă la zahărul alb se îndreaptă către zahărul de cocos. Dar trebuie să rețineți că acesta nu este nici pe departe un „superaliment”, așa cum este promovat de anumite persoane sau de companiile producătoare. Din contră, are un impact negativ asupra glicemiei și poate contribui la acumularea kilogramelor deoarece are la fel de multe calorii precum zahărul alb rafinat. 

Totuși, poate avea anumite avantaje față de clasicul zahăr alb. Important este să țineți cont de regula de aur: totul cu moderație! Și să aveți în vedere atât beneficiile, cât și riscurile consumului excesiv de zahăr de cocos.

Câte calorii are zahărul de cocos comparativ cu zahărul alb

Zahărul de cocos nu are gust de… cocos, așa cum probabil multă lume crede. Acesta seamănă la gust mai degrabă cu caramelul și are o culoare maro deschisă, având o textură similară zahărului brun.

O linguriță de zahăr de cocos are aproximativ 15 calorii. Pe de altă parte, zahărul alb rafinat are 16 calorii. Deci diferența e foarte mică.

În schimb, zahărul de cocos are cantități ceva mai ridicate de fier, zinc și calciu, precum și „urme” de antioxidanți (polifenoli, flavonoide etc.).

Un alt compus din acesta este inulina, pe care zahărul alb și siropul de fructoză nu îl conțin. Inulina are efect benefic pentru organism, ajutând la încetinirea absorbției glucozei și la prevenirea tulburărilor gastrointestinale.

Însă trebuie reținut că aceasta se regăsește în cantități foarte mici în zahărul de cocos. Altfel spus, trebuie să mănânci cantități impresionante de zahăr de cocos. Iar consumul în exces, după cum am amintit la început, înseamnă încălcarea regulii de aur.

Zahărul de cocos, bun pentru diabetici?

Răspunsul pe scurt este NU. Cel puțin nu sunt până la acest moment date concludente care să arate că acesta poate fi consumat în siguranță și de persoanele cu diabet.

Într-adevăr, are un indice glicemic mai scăzut decât zahărul alb (35 până la 42 versus 65, potrivit American Diabetes Association), dar valorile glicemiei nu depinde doar de acest aspect.

Sedentarismul, stresul, arsurile solare, dezechilibrele hormonale, deshidratarea, anumite medicamente (steroizii sau antipsihoticele) pot fi la rândul lor cauze ale creșterii nivelului de zahăr din sânge.

Deci alimentația este doar unul dintre factorii care pot dezechilibra glicemia, în consecință nu putem influența major nivelul acesteia doar introducând în regim zahărul din nucă de cocos.

Ne strică dinții zahărul din nucă de cocos?

Din păcate, DA. Deși zahărul alb și zahărul din nucă de cocos provin din surse diferite, compoziția chimică a zaharurilor în sine este similară.

Potrivit unui articol publicat în British Dental Journal, conținutul de zaharoză al zahărului din nucă de cocos este de 70-80%, în timp ce zahărul alb rafinat are peste 99% zaharoză.

Așadar, deși zahărul din nucă de cocos este mai puțin rafinat și are ceva mai multe substanțe nutritive, oamenii ar trebui să îl consume cu moderație, deoarece este dăunător pentru dinți.

Dulce pe limbă, amar pentru inimă

Cam așa poate fi rezumat impactul consumului excesiv de zahăr din nucă de cocos asupra sănătății inimii.

Din cauza conținutului mare de fructoză, nu este tocmai alimentul ideal pentru prevenirea obezității, diabetului și a bolilor cardiovasculare, se arată într-o cercetare publicată în Journal of the American College of Cardiology.

În concluzie, moderația este cuvântul de ordine pentru a ne bucura de micile plăceri culinare, dar și de o viață ferită de probleme de sănătate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult