Alimentația echilibrată, activitatea fizică realizată în mod regulat, rutina sănătoasă de somn, gestionarea eficientă a emoțiilor zilnice și reducerea sau sistarea consumului de produse toxice reprezintă factori importanți pentru atingerea greutății corporale optime și îmbunătățirea stării de sănătate.
Restricția calorică severă, care se regăsește în astfel de ‘diete’, are multiple consecințe nefaste asupra sănătății, fiind asociată cu un risc mai crescut de boli cardiovasculare, precum și probleme legate de sănătatea emoțională.
În prima instanță, dietele bazate pe o restricție calorică severă conduc la pierderea în greutate și la atingerea obiectivelor propuse. Cu toate acestea, pe termen lung, aceste diete au drept repercusiuni reducerea ratei metabolice bazale, prin reducerea consumului energetic al organismului.
Dieta bazate pe restricții calorice sunt o formă de înfometare a organismului, iar acesta sesizează imediat și intră într-o stare de alertă: învață să folosească cât mai puține resurse pentru a-și derula procesele. Atunci când vei termina dieta și îți vei relua vechiul stil de viață, vei sfârși prin a te îngrășa și mai mult, cauza fiind încetinirea metabolismului.
În cazul unei diete extreme, primul lucru care se pierde nu este grăsimea ci masa musculară. Când masa musculară scade, scade și capacitatea organismului de a arde grăsimile (mușchii sunt cei mai mari arzători de grăsime) și de asemenea se încetinește metabolismul.
Un slăbit sănătos îți îmbunățățește starea de sănătate și reduce riscul apariției diverselor boli precum sunt cele cardiovasculare, diabetul sau chiar cancerul.
Sursă foto: Shutterstock.