Iahnie sau batuta, fasolea este
preferata romanilor de ziua nationala, insa ar putea fi ceva mai
mult decat un simbol al zilei de 1 Decembrie. Uscata, la conserva
sau proaspata (mai rar in acest sezon!), fasolea este un miracol
pentru sanatate.
Pentru ca este bogata in fibre solubile, imbunatateste tranzitul
intestinal, mentinand astfel sanatatea colonului. In functie de
soiul pe care il preferi, (majoritatea tipurilor au circa 15 grame
de fibre la o ceasca), cu o portie de
fasole poti sa-ti asiguri mare parte din
necesarul zilnic de fibre – femeile cu varsta intre 19
2i 50 de ani au nevoie de 25 de grame de fibre zilnic, in timp ce
barbatii au nevoie de 38 de grame de fibre zilnic.
In plus, fasolea tine colesterolul sub control, un studiu din 2001
demonstrand ca, atunci cand este consumata de 4 ori pe saptamana,
scade riscul de afectiuni coronariene cu 22%. Si pentru ca este
considerata o sursa importanta de fier, este indicata in caz de
anemie si astenie.
Cu cativa ani in urma, Departamentul de Agricultura din Statele
Unite ale Americii plasa
fasolea pe prima pozitie in clasamentul celor
mai bogate in antioxidanti 20 de alimente. Tipul de antioxidanti pe
care ii contine aceasta reduce riscul aparitiei unor forme de
cancer, precum cel colorectal.
Pentru ca e bogata in fibre solubile si are un index glicemic
scazut, fasolea tempereaza boom-ul glicemic din sange dupa fiecare
masa, ceea ce o recomanda drept alimentul ideal pentru diabetici.
Persoanele aflate la dieta se pot bucura si ele de acelasi
beneficiu, intrucat indicele glicemic scazut alunga foamea, iar
fibrele dau senzatia de satietate.
Fasolea
mai contine vitamineleA, B6, B12, C, K, calciu, magneziu,
acid folic, fosfor, zinc, potasiu, seleniu.
Citeste si: 5
lucruri pe care trebuie sa le stii despre fasole