Multe persoane cred că mestecatul gumei este o practică eficientă pentru pierderea în greutate. Unii susțin că acest lucru îi ajută să stea departe de mâncare, în timp ce alții spun că le potolește pofta de mâncare sau chiar ajută la sculptarea și tonifierea musculaturii faciale.
Deși nu toate studiile susțin acest lucru, există câteva cercetări care vorbesc despre beneficiile gumei de mestecat și pierderea în greutate.
Mestecatul în sine reduce foamea, oferă senzația de prea plin și te ajută să ai mai puține pofte, în special pentru gustări. În urma unui studiu s-a arătat că mestecatul gumei reduce foamea și poftele după zece ore de post, la fel de eficient ca atunci când bei o băutură bogată în calorii. Un alt studiu sugerează că o parte dintre participanți care au fost rugați să mestece gumă cu 30 de minute înainte de masă s-au simțit la fel de plini ca cei care au apucat să mănânce în primele cinci minute.
Mai mult, există cercetări care sugerează că mestecatul gumei reduce dorința de a mânca fructe, iar astfel este posibil să se reducă și calitatea dietei.
Există persoane care aleg să mestece gumă între mese, în special pentru că se gândesc că îi ajută în procesul de slăbire, consumând mai puține calorii. În urma unui studiu, participanții care au mestecat gumă între micul dejun și masa de prânz, nu numai că simțeau mai puțin senzația de foame între mese, dar au consumat cu aproximativ 68 mai puține calorii decât participanții care nu au mestecat gumă deloc.
Puține sunt studiile care chiar pun accentul pe acțiunea în sine. Mai exact, mestecatul gumei poate ajuta la arderea mai multor calorii. În urma unui studiu mic, participanții care au mestecat gumă după masă au crescut termogeneza indusă, care înseamnă numărul de calorii arse în urma digestiei. În orice caz, numărul de extra calorii a rămas foarte mic. Cercetările sugerează că mestecatul gumei în timpul mersului poate ajuta la scăderea în greutate, deoarece crește pulsul, iar în funcție de viteza cu care mergi, poți arde mai multe calorii și grăsimi.