Lintea: cum să o gătești corect

Lintea este ideală pentru dietă, deoarece conține numeroși nutrienți necesari. Iată cum este corect să o gătești, în funcție de tipul de linte.
  • Publicat:
Lintea: cum să o gătești corect
Cum să gătești corect lintea

Lintea face parte din familia leguminoaselor, alături de fasole, mazăre și năut. Este ideală în dietă, deoarece conține cantități uriașe de proteină și fibre și foarte puține grăsimi, devenind astfel alternativa perfectă pentru carne. De asemenea, conține acid folic, fier, fosfor și potasiu.

Cum să gătești corect lintea

Există mai multe tipuri de linte, însă trei dintre ele sunt cele mai comune: maro, verde și roșie. Majoritatea se găsesc sub formă uscată, deși pe rafturile magazinelor le mai putem întâlni și în ambalaje gata de consum. În majoritatea magazinelor se găsește lintea maro, care este totodată cunoscută și ca cea europeană. Cât despre lintea verde și cea roșie, cele două tipuri se găsesc mai mult în magazine alimentare de specialitate.

Iată câteva sfaturi care să te ajute să le gătești corect, în funcție de tipul de linte pe care alegi să-l consumi.

Linte maro- este cel mai ieftin tip de linte, iar dacă este preparată corespunzător, își menține textura. Poate fi preparată alături de fasolea neagră sau în burger vegan. De asemenea, este ideală și în supă.

Linte verde- acest tip de linte se mai numește și linte franceză, iar asta datorită gustului și a faptului că se menține fermă chiar și după preparare. Lintea verde este o alegere ideală pentru salate. Mai nou, putem găsi în magazine linte Beluga, care este similară la textură cu lintea verde, dar are culoare neagră.

Linte roșie- lintea roșie se prepară cel mai rapid, iar atunci când este gătită prinde o nuanță aurie. Are un gust mai dulce și este mai moale spre deosebire de lintea verde. Poate fi folosită în preparate indiene și piureuri.

Timp de preparare

Să prepari linte este foarte ușor. În primul rând, trebuie să o sortezi pentru că multe dintre ele sunt stricate sau au diverse impurități. Exact ca orezul sau fasolea. Mai apoi, o clătești bine pentru a îndepărta murdăria. Spre deosebire de alte leguminoase, nu trebuie să stea la înmuiat, ci poate fi preparată direct.

Se pune lintea într-o oală, se acoperă cu apă și se aduce în punctul de fierbere. Se reduce intensitatea focului și se amestecă. Se lasă pe foc timp de 20 de minute (cea roșie), 30 de minute (cea maro) sau 40 de minute (cea verde) și se verifică frecvent, iar dacă mai este nevoie se mai adaugă apă. Se asezonează cu usturoi, cumin sau alte condimente și se folosește pentru supă, salată sau alături de orez.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult