Ţii post, dar eşti în pană de idei? Chef Paul Siserman te învaţă ce poţi să pregăteşti în această perioadă.
Încălziţi uleiul într-o tigaie mare antiaderentă şi puneţi ceapa, apoi amestecaţi în mod regulat până când se înmoaie şi se rumeneşte uşor. Se adaugă usturoiul şi praful de curry. Se menţine pe foc timp de 30 de secunde.
Se punea lintea, 1 lingură de sare de mare şi 1 litru de apă. Reduceţi focul şi fierbeţi timp de 35 de minute, apoi adaugaţi cartofii şi mai lăsaţi la fiert pentru încă 15 minute sau până când dhalul devine tot mai consistent, amestecând regulat. Adăugaţi un strop de apă dacă dhal-ul se îngroaşă prea mult. Se amestecă sucul de lămâie şi se condimentează.
În timp ce dhal-ul se găteşte, se pregăteşte curry de legume. Umpleţi o tigaie medie cu apă şi puneţi-o la fiert. Adăugaţi fasolea, conopida şi morcovii. Se opăresc timp de 4 minute, după care se pun în apă cu gheaţă , asta pentru a opri procesul termic. Se lasă câteva minute, după care sunt scoase şi scurse de apă.
Puneţi o tigaie antiaderentă la foc şi adăugaţi uleiul şi ceapa. Gătiţi-le la foc mediu 3-4 minute sau până când ceapa devine sticloasă, amestecaţi regulat. Se presară usturoiul şi se lasă încă un minut până se înmoaie. Se amestecă praful de curry şi se adaugă roşiile, ardei iute după gust şi 200ml apă rece. Gătiţi timp de 5 minute sau până când se înmoaie roşiile. Se amestecă legumele blansate şi se menţin pe foc încă 4-5 minute. Se condimentează cu piper negru.
Cum se serveşte
Împărţiţi dhal-ul în patru boluri adânci. Presăraţi deasupra curry de legume. Dacă nu ţineţi post, serviţi alături un pahar de iaurt.
Se încălzeşte uleiul de măsline la foc mediu. Se adaugă ceapa, morcovii, ţelina şi usturoiul. Se prepară un sote care rămâne pe foc până când se înmoaie legumele.
Adăugaţi cimbru şi un vârf de linguriţă de piper.
Se amestecă toate ingredientele, supa de legume, apa şi se pun la fiert.
Adăugaţi năutul, rozmarinul, orzul şi frunza de dafin. Reduceţi căldura la o temperatură scăzută şi fierbeţi timp de 10 minute, până când se prepară orzul. Codimentaţi după gust cu sare .
Luaţi de pe foc şi amestecaţi cu suc de lămâie. Poftă bună!