Nu sunt foarte multe preparate românești despre care putem spune că sunt 100% autentic românești, însă nimeni – mai nou nici măcar bulgarii – nu mai poate nega faptul că plăcinta dobrogeană este brand culinar al României.
„România câştigă în faţa Bulgariei recunoaşterea europeană cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP) a produsului Plăcintă Dobrogeană, după aproape doi ani de opoziţie hotărâtă şi susţinută din partea vecinilor de la sud de Dunăre”, scrie doctor nutriționist Mihaela Bilic pe contul ei de Facebook.
Demersurile pentru recunoaștere acestui produs face parte dintr-un proiect mai amplu care are ca scop promovarea produselor tradiționale românești și crearea unei identități ale preparatelor românești atât intern, cât și la nivel internațional.
La cererea României de a obține recunoașterea europeană a produsului „Plăcintă Dobrogeană – Indicaţie Geografică Protejată”, vecinii noștri bulgari au depus o declarație motivată de opoziție care le-a fost respinsă de curând.
Până-n prezent, România are recunoscute (raportat la sisteme de calitate europene) 10 produse, din care 9 cu IGP: Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnaţi de Pleşcoi, Telemea de Sibiu, Caşcaval de Săveni, Salata cu icre de ştiucă de Tulcea, Salata tradiţională cu icre de crap, iar unul, Telemeaua de Ibăneşti, cu Denumire de Origine Protejată (DOP).
Pentru prepararea acestui produs tradițional românesc, recunoscut acum și la nivel european, trebuie să folosești aluat proaspăt. Spre deosebire de alte produse similare, Plăcinta Dobrogeană este moale și fragedă, nu crocantă și casantă.
Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie.
Pentru aluat:
Pentru umplutură:
Mod de preparare:
Amestecă făina, apa, uleiul, sarea și oțetul pentru obținerea unui aluat nici foarte moale, nici tare pe care îl împarți în 6-7 părți.
Întinde fiecare porție de aluat, după ce ai presărat cu făină blatul de lucru și făcălețul.
Pentru umplutură, combină brânza dată pe răzătoare, 250 iaurt și 6 ouă bătute, cu un praf de sare.
Pune câte un pumn de umplutură chiar la mijlocul unei foi de aluat: împăturește aluatul în patru, de parcă ai crea un plic de hârtie.
Încrețește aluatul cu mâinile. Ar trebui să obții o formă lunguiață, pe care o poți pune în tava unsă cu ulei.
Repetă operațiunea cu fiecare bucată de aluat dintre cele pe care le-ai împărțit inițial. Stropește cu puțin ulei și bagă tava la cuptor, pentru 30 de minute, foc mediu.
Secretul Plăcintei Dobrogene: după ce ai scos plăcinta de la cuptor, toarnă deasupra cele 2 ouă și cu 150 grame iaurt (dintre cele rămase) și un praf de sare. Introdu din nou la cuptor pentru încă 10 minute.
Citește și: Cea mai simplă rețetă de plăcintă cu mere cu foi subțiri. Un desert rapid și delicios!