Vinete egal salată de vinete. La români. Însă ce fac românii cărora le este poftă de vinete dar nu mai mănâncă pâine din diverse motive? Fie combină salata de vinete cu bucăţi de ardei gras, roşii fie prepară vinete într-un alt fel. Dar dacă ai salata de vinete, e greu să nu te atingi de pâine… Inspirată de bucătăria arăbească, am prăjit (da, prăjit) în unt sau ulei de dovleac câteva felii şi dacă nu ar fi absorbit toată grăsimea vegetală sau animală în 2 secunde (m-a cuprins un mare sentiment de vinovăţie) probabil nu aş mai fi căutat prea curând variante de a consuma vinete fără pâine.
Asta până când, am dat de celebrele vinete ale lui Exarhu. Despre vinetele la cuptor vorbesc azi mulţi români, iar aproape zilnic un prieten de pe reţelele sociale le-a pregătit. Zis şi făcut. Am mers la piaţă şi am cumpărat cele mai mici şi ieftine vinete proaspăt culese posibile. Pentru 2 lei am primit 5 bucăţi.
Am aprins cuptorul, am pus o hârtie de copt într-o tavă şi am secţionat longitudinal 3 vinete. Le-am pus puţin ulei de măsline şi puţină sare de mare.
Când să pregătesc sosul de iaurt, am observat că nu mai aveam iaurt. Aşadar, fă rai din ce ai – am găsit în frigider nişte telemea de oaie. Plus o roşie, plus câteva coacăze (în loc de rodie, cum este în reţeta originală). Mai mult, am folosit şi nişte frunze de ţelină tocate, dar şi un mix de condimente pentru kebap pe bază de mentă. Rezultatul a fost uimitor. Absolut uimitor. Nici nu am simţit nevoia de pâine.
Ingrediente pentru o porţie:
Mod de preparare:
Jumătăţile de vinete se pun la cuptor şi se stropesc cu ulei de măsline şi sare. Când sunt gata se asezonează cu telemea, roşie, verdeaţă, mentă şi coacăze. Poftă bună!