Daca la prima vedere pare o reteta lunga si complicata, stai linistita, este chiar simplu sa prepari iaurt acasa.
In principiu ai 4 pasi de urmat:
1 – incalzesti laptele la 82°-85°C
2 – racesti laptele pana la 46°C
3 – adaugi culturile active de iaurt
4 – il lasi la incubare cateva ore pana se leaga si apoi la rece
Iata si explicatiile mai detaliate, ca sa-ti fie mai usor prima data, pentru ca, dupa ce vei incerca reteta o data, apoi o sa ti se para extrem de simplu.
Ce ai nevoie pentru a prepara iaurtul:
1 – Incalzeste la foc mediu laptele pana la 82°-85°C (verifici temperatura cu termometrul de gatit). Cand a ajuns la acesta temperatura, dai focul la minimum si il mai lasi 5 minute, apoi il iei de pe foc. Daca deasupra s-a format caimac, atunci il inlaturi cu o lingura. Această etapă de încălzire este necesară pentru a schimba structura proteică a laptelui, astfel încât ulterior sa se solidifice în loc să se separe.
2 – Pune oala cu lapte la racit. Pentru rapiditate poti umple chiuveta bucatariei pe jumatate cu apa rece si apoi asaza cratita la racit in ea. Amesteca ocazional in ea si verifica temperatura sa nu scada sub 46°C (altfel va trebui reincalzit din nou).
3 – Cand laptele a ajuns la 46°C, trebuie sa adaugi rapid culturile lactice in lapte. Daca l-ai pus la racit in apa rece il scoti. Pune intr-un castron aproximativ o cana din laptele cald si adauga iaurtul cumparat care contine culturile lactice vii, apoi amesteca-le bine si toarna amestecul in cratita cu laptele cald. Acopera oala cu un capac.
Daca ai niste borcanase din sticla, poti sa torni acum laptele in ele, dar ar fi indicat sa le incalzesti un pic inainte (in cuptor) pentru ca sticla sa nu fie rece si sa ai pregatit un loc cald in care sa le tii pe timpul incubarii.
4 – Perioada de incubare: In mod normal, pe durata perioadei de incubare, laptele trebuie mentinut cald la o temperatura constanta de 43°C, iar in aceste conditii minimum 4 ore. Daca laptele scade sub aceasta temperatura, nu este o problema, doar ca va dura ceva mai mult timp pentru a se solidifica şi s-ar putea să rezulte un iaurt puţin mai moale. Cu cat il vei lasa mai mult, cu atat se va inchega mai bine, il poti lasa pana la 6 sau 12 ore, adica chiar pe durata noptii pentru a se inchega daca l-ai preparat seara, durata depinde practic de temperatura la care sta.
Poti pune oala (acoperita cu capac) intr-un cuptor pe care l-ai incalzit putin in prealabil, iar acum a ajuns la o temperatura de circa 45°C, cuptorul fiind oprit. Daca ai pus laptele in borcanele de sticla, atunci pune-le capacul si asaza-le intr-o tava, apoi inveleste-le bine cu un prosop de bucatarie inainte de a introduce tava in cuptor pentru a mentine bine caldura.
Daca nu poti sa folosesti cuptorul, atunci gaseste un loc cald undeva in bucatarie sau in casa. Langa o fereastra insorita sau pe un calorifer cald (in anotimpul rece), infasoara vasul cu capac cu un prosop gros si lasa laptele sa incubeze acolo. In functie de caldura locului si de temperatura ambientala a casei, iaurtul ar trebui sa fie gata in 6 pana la 12 ore, dar poate dura ceva mai mult.
Indiferent de metoda de incubatie, iaurtul este gata atunci cand este gros şi arata ca un iaurt, logic, nu-i asa? Verifica iaurtul cand crezi ca este gata (daca a stat la o temperatura recomandata, atunci dupa minimum 4 ore) pentru a-i testa consistenta.
Daca apesi sau iei de la suprafata iaurtului cu o lingurita si vezi ca in golul ramas apare zer sau ca suprafata iaurtului este acoperita cu un strat de zer, nu te speria, acest lucru este normal. Nu il gusta inca, iaurtul se va ingrosa in continuare si va dezvolta aroma optima numai după racire.
Daca observi ca are zer la suprafata sau la margini, atunci scurge zerul inainte de a-l turna in recipiente cu capac.
Cand este astfel inchegat, pune iaurtul acoperit la racit in frigider si consuma-l in decurs de 7 pana la 10 zile.
Foto: 123rf.com