Tarta cu mazăre, mentă şi pancetta invită la o adevărată sărbătoare a gusturilor, prin combinaţia inedită de ingrediente, care poate fi savurată la o cină rapidă de vară.
Ingrediente:
Pentru aluat:
Pentru umplutură:
Mod de preparare:
Încălziţi cuptorul la 200 de grade Celsius. Cerneţi făina într-un castron mare şi adăugaţi sarea şi untul, apoi frământaţi ingredientele cu vârful degetelor, până ce amestecul se transformă într-un aluat fărâmicios. Adăugaţi 45 – 60 ml de apă rece şi amestecaţi aluatul până ce se omogenizează, apoi daţi-i forma unei mingi.
Întindeţi aluatul cu un sucitor pe o suprafaţă netedă, presărată cu făină, până ce capătă grosimea unei monede, apoi aşezaţi-l cu grijă într-o formă de tartă cu diametrul de 23 cm/4 cm, apăsând uşor aluatul la bază şi pe marginile formei. Înţepaţi uşor aluatul cu o furculiţă, apoi acoperiţi-l cu pergament, pe care aşezaţi boabe de fasole, pentru fixarea pergamentului. Daţi aluatul la cuptor şi coaceţi timp de 20 de minute, având grijă să scoateţi pergamentul şi boabele de fasole după 15 minute.
În timp ce aluatul este la cuptor, pregătiţi umplutura: căliţi la foc mediu pancetta într-o tigaie până ce se topeşte grăsimea, creşteţi temperatura şi căliţi în continuare, până ce pancetta devine aurie. Scurgeţi grăsimea în exces, adăugaţi ceapa verde şi gătiţi timp de un minut. Adăugaţi mazărea şi gătiţi în continuare, până ce s-au dezgheţat. Daţi tigaia la o parte de pe foc, adăugaţi menta şi asezonaţi cu piper. Într-un vas, mixaţi smântâna, laptele şi ouăle până ce se omogenizează.
Când aţi scos aluatul de la cuptor, presăraţi amestecul cu pancetta peste tartă, adăugaţi parmezanul ras, apoi turnaţi amestecul de smântână. Daţi din nou tarta la cuptor, scadeţi temperatura la 180 de grade Celsius, apoi introduceţi din nou tarta la cuptor timp de 25 de minute, până ce crusta devine aurie.
Lăsaţi să se răcească timp de 10 minute înainte de a scoate tarta din formă. Se serveşte caldă sau rece.
Sursa: Mediafax