Dacă te-ai plictisit de roşiile şi ciupercile umplute şi vrei să încerci ceva inedit cu care să-i dai pe spate pe cei dragi, îţi recomandăm să încerci această reţetă de tort aperitiv Smörgåstårta, un preparat de origine scandinavă care arată demenţial şi este şi foarte sănătos! Tortul aperitiv va fi atracţia mesei de Revelion, dar şi a altor sărbători sau zile onomastice ori de naştere, aşa că notează-ţi reţeta şi pune-o la loc de cinste. Sigur vei dori să o faci şi a doua oară!
Straturile acestui tort sunt colorate, diverse din punctul de vedere al ingredientelor şi, cel mai important, le poţi personaliza după bunul plac!
Vezi mai jos o variantă de tort aperitiv cu somon, creveţi, avocado, castraveţi, ridichi, cremă de brânză şi multe alte bunătăţi!
Ingrediente pentru tort aperitiv
În primul rând ai nevoie de un inel ajustabil de tort cu diametrul de aproximativ 22 de centimetri, dar poţi folosi şi tava rotundă de copt cu fund detaşabil. Şi-acum ingredientele:
Felii de pâine albă sau integrală, fără coajă, decupate în aşa fel încât să ia forma tăvii (apropo, poţi folosi şi o tavă pătrată sau dreptunghiulară, nu e obligatoriu să fie una rotundă).
Primul strat (verde):
- 3-4 avocado (miezul se scoate şi se pasează sau se feliază, după preferinţe)
- Ceapă roşie tăiată julienne
- Coriandru proaspăt tocat
- 1 lingură de suc de lămâie
- Sare
Al doilea strat (galben):
- 6 ouă fierte tari feliate
- 2 linguri de maioneză
- 1 lingură de muştar Dijon
- Castraveţi proaspeţi sau muraţi feliaţi
- Ceapă verde tocată
- Sare
- Piper
Al treilea strat (roz):
- 200 de grame de năut la conservă
- 3-4 bucăţi de sfeclă murată feliată
- 1-2 linguri de suc de lămâie
- 1 linguriţă de coajă de lămâie dată pe răzătoare
- 1 căţel de usturoi feliat
- Sare
- Piper
Glazura:
- 1 kg de cremă de brânză natur
- 1 cană de smântână maturată
Decoraţiuni pentru tortul aperitiv:
- Bucăţele de somon afumat
- Creveţi traşi la tigaie în unt şi usturoi
- Pătrunjel
- Felii de castravete proaspăt
- Felii de morcov
- Roşii cherry
- Ouă fierte feliate
- Felii de ridichi
- Măsline verzi feliate
- Capere
- Mărar
- Frunze de mentă proaspătă
- Pătrunjel
- Ceapă verde tocată
Mod de preparare tort aperitiv
- Ingredientele pentru fiecare strat se pun în boluri separate.
- Pune un strat de felii pe pâine (fără coajă), fără să laşi spaţii goale între ele.
- Amestecă ingredientele pentru primul strat şi adaugă compoziţia peste pâine.
- Adaugă un nou strat de pâine, la fel, fără spaţii goale între felii.
- Amestecă ingredientele pentru al doilea strat şi adaugă compoziţia peste pâine.
- Adaugă din nou un strat de pâine.
- Amestecă ingredientele pentru al treilea strat şi adaugă compoziţia peste pâine.
- Finalizează cu un ultim strat de felii de pâine.
- Acoperă tortul cu o folie alimentară şi lasă-l peste noapte la frigider, ca să capete fermitate şi aromele să se întrepătrundă.
- A doua zi, scoate-l de la frigider şi îndepărtează folia de plastic.
- Amestecă smântâna maturată cu crema de brânză şi întinde mixul cu o paletă pe toată suprafaţa tortului.
- Acum e momentul să scoţi fundul formei de copt sau inelul (depinde ce ai folosit).
- Înfrumuseţează tortul cu ingredientele menţionate la Decoraţiuni sau înlocuieşte-le cu altele care îţi plac.
Poftă bună!