Elena Stanciu, health coach român stabilit în Thailanda, ne dezvăluie reţete menite să ne ajute să înţelegem din punct de vedere practic ce înseamnă dietă echilibrată, bazată pe alimente integrale şi cu aport mare de vitamine şi minerale. Iată reţeta ei delicioasă de ”Balila – salată caldă de năut & chimion.
Într-o bună zi se întâlnesc pe aceeaşi farfurie 3 alimente cu super puteri – năutul, chimionul şi rodia. Şi toate au acceaşi destinaţie – direct spre papilele tale gustative. Iată declaraţia lor de avere.
Năutul este o sursă extraordinară de proteine, dar conţine şi potasiu, fosfor, calciu, sodiu, siliciu, magneziu, fier. Năutul are efect diuretic, antiseptic urinar, ajută la scăderea colesterolului total şi al trigliceridelor, la menţinerea sănătăţii colonului, ajută la stabilizarea glicemiei sangvine.
Chimionul poate fi folosit ca şi condiment, dar şi adjuvant în probleme de sănătate. Are efecte galactogog (stimulează secreţia lactată), antispastic, astringent, antimicrobian.
Rodia are efecte anti-îmbătrânire, luptă împotriva apariţiei unor maladii ca Alzheimer, cancer, boli de inimă, artrite. Gustul său acrişor pune punctul pe multe salate.
Inspirată de reţeta de Balila a bloggerului Joudie Kalla, Elena nu a aşteptat prea mult până a încercat şi adaptat această reţetă Balila – salată caldă de năut & chimion: ”Mi s-a părut o salată desprinsă din visele mele cele mai frumoase – salată, năut, sub zece ingrediente necesare, arome orientale, toate vegane, timp de preparare rapid. Nu cred că mi s-a întâmplat vreodată să mă apuc mai repede de reprodus o reţetă ca în acest caz. Şi am făcut-o de trei ori la rând ca să mă conving că este într-adevăr atât de uşor de gătit şi atât de gustoasă!”
”Te rog ca atunci cînd ţi se face poftă de mâncare cu aromă de Orientul Mijlociu (adică ceea ce românul numeşte mâncare libaneză) să încerci această salată de năut” a mai adăugat healh-coach-ul.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Am curăţat şi tocat usturoiul, am spălat pătrunjelul şi l-am mărunţit. Am pus năutul pe foc (într-o oală, evident) cu usturoiul, chimionul, fulgii de chili şi uleiul de măsline. Am amestecat aproximativ 5 minute, să zic. Am stors lămâile şi am zdrobit o parte din boabele de năut. Când a început să miroasă ca şi cum m-am teleportat în Levant, am stins focul şi am pus sare după propriul gust. Am lăsat încă cinci minute să se răcorească (astea au fost cele mai dificile) şi am mâncat cu boabele de rodie presărate din belşug pe deasupra cu mare poftă. Ceea ce îţi doresc şi ţie!