Cea mai bună zacuscă de fasole pe care ai mâncat-o vreodată! Respectă rețeta și vei primi numai cuvinte de laudă

Zacuscă de fasole - rețeta explicată în detaliu. Află ce ingrediente sunt necesare și cum se prepară cea mai gustoasă zacuscă de fasole!
  • Publicat:
Cea mai bună zacuscă de fasole pe care ai mâncat-o vreodată! Respectă rețeta și vei primi numai cuvinte de laudă
Foto: Shutterstock

Zacusca este un aliment nelipsit din frigiderele multor români. Preparată la început de toamnă, mai ales din vinete și ardei, zacusca este perfectă pe felii de pâine, servită la micul dejun sau la prânz. Aveți grijă însă la cantitatea de ulei folosită! Cu cât în compoziție este folosit mai mult ulei, cu atât numărul caloriilor este mai mare. 

Dacă ați gătit deja zacusca de vinete și zacusca de dovlecei pentru iarnă, e momentul să aflați și rețeta pentru cea mai bună zacuscă de fasole. Aveți nevoie de 10 ingrediente (opțional, mai puteți folosi în compoziție morcovi sau vinete), iar cantitățile sunt orientative – puteți folosi mai mult sau mai puțin din fiecare, după preferințe și în funcție de câte borcane de zacuscă vreți să obțineți. Iată rețeta detaliată de zacuscă de fasole!

Zacuscă de fasole boabe: ingrediente

  • 1 kilogram fasole albă boabe (ținută peste noapte în apă la înmuiat)
  • 1 kilogram ceapă albă tăiată mărunt
  • 1 kilogram ardei gras, gogoșari sau ardei kapia tăiați cuburi
  • 1 kilogram de roșii bine coapte, descojite și tăiate cuburi
  • 2 căpățâni de usturoi tăiat mărunt
  • 1 borcan 400 grame pastă de tomate
  • 300 ml ulei de floarea-soarelui
  • sare
  • piper
  • 3-4 frunze de dafin

Rețetă de zacuscă de fasole uscată

  1. Fasolea înmuiată peste noapte se scurge de apă și se pune la fiert într-o oală, cu puțin bicarbonat. 
  2. Ceapa se pune la călit în ulei într-o tigaie adâncă. Lasă la foc mic până se înmoaie.
  3. Adaugă peste ceapa din tigaie ardeiul tăiat cuburi. Lasă câteva minute pe foc ca să se înmoaie.
  4. Adaugă roșiile descojite și tăiate cuburi și fierbe încă 5 minute.
  5. Când fasolea e fiartă, scoate-o în recipientul unui blender și mixează până obții o pastă (păstrează o cană de apă de 300 ml  în care a fiert fasolea, o să ai nevoie de ea).
  6.  Adaugă fasolea pasată peste ingredientele călite din tigaie. Adaugă cana de apă în care a fiert fasolea și amestecă bine cu o lingură de lemn.
  7. Adaugă pasta de tomate, usturoiul, sarea, piperul și frunzele de dafin, amestecă și lasă la fiert până obții consistența dorită.
  8. Zacusca de fasole se pune în borcane sterilizate și se depozitează într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui.
zacuscă de fasole reteta
Foto: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult