În mod tradițional zacusca se face în casă, chiar din legume crescute în propria grădină, precum vinete, gogoșari, ceapă, roșii și morcovi. Gospodinelede pretutindeni o pregătesc cu grijă la finalul verii, atunci când piețele sunt pline de legume proaspete și coapte, pregătind cămara pentru lunile de iarnă.
Deși există mai multe tipuri de zacuscă, cea de vinete rămâne preferata multora, datorită combinației de legume care se îmbină perfect într-o pastă savuroasă.
Dacă vrei să transformi o reţetă clasică într-un adevărat deliciu, există un ingredient la îndemâna oricui, care îmbunătăţeşte aroma zacuştii şi o face memorabilă. Bunicile de odinioară îl știau!
Pentru ca zacusca să aibă un gust perfect, unele dintre gospodine utilizează un ingredient natural. Atât în zacusca de vinete, cât și în cea de ardei capia, acest ingredient va oferi o aromă deosebită și puternică. Un gust „ca la mama acasă” poate fi obținut doar adăugând foi de dafin în compoziție.
„Foile de dafin dau zacuştii o notă aromatică plăcută, care aduce aminte de conservele făcute de bunicile noastre”, spun gospodinele care au experimentat acest truc.
Vei avea nevoie de:
Zacusca se prepară astfel: Poți coace legumele pe grătar sau în cuptor. După aceea, legumele trebuie curățate și lăsate la scurs, iar ceapa trebuie călită în ceaun sau într-o cratiță, la foc mic.
Se adaugă apoi restul legumelor, care trebuie tocate mărunt. Bulionul de roșii și condimentele se adaugă și ele, iar compoziția se lasă la fiert.
La final, zacusca de depozitează în mod corespunzător, adică în borcane sterilizate. Preparatul se va păstra bine timp de mai multe luni, dar e important să închizi bine borcanele și să le depozitezi în cămară.
FOTO: Shutterstock.