O zeamă fierbinte acrișoară e numai bună ca să pui piedică unei răceli care îți tot dă târcoale. Această rețetă de ciorbă de văcuță acrită cu borș necesită ceva timp ca să iasă carnea fragedă și moale, mai ales că în comerț găsim vită destul de bătrână. Mai exact, 3 ore a durat prepararea acestei ciorbe, dar efortul a meritat din plin. Desigur, dacă folosești o oală sub presiune, timpul de gătit scade considerabil.
Vezi mai jos ingredientele și rețeta explicată pas cu pas.
Din aceste ingrediente vei obține la final o oală de 3 litri de ciorbă de văcuță:
Într-o oală mare de 5 litri, pune oasele de vită, pulpa de vită tăiată cubulețe de aproximativ 2 centimetri, țelina curățată și tăiată bucăți mari, morcovii, păstârnacul și rădăcina de pătrunjel – curățate și lăsate întregi.
Umple aproape complet oala cu apă, adaugă foile de dafin și piperul boabe și lasă totul să fiarbă 2 ore la foc mic.
După expirarea timpului, scoate legumele fierte și foile de dafin într-un castron. „Pescuiește” și boabele de piper din ciorbă.
Eu am ales să folosesc din rădăcinoase doar morcovul, pe care l-am tăiat cubulețe după ce s-a fiert și l-am lăsat deoparte.
Carnea las-o în continuare în oală, va trebui să fiarbă încă o oră. Adaugă în oală sosul de roșii și borșul fiert. Lasă cam 20 minute să fiarbă sub capac, la foc mic.
Adaugă în ciorbă ardeiul kapia, ardeiul iute și dovlecelul tăiate cubulețe și mai lasă pe foc 30 de minute. În ultimele 10 minute, adaugă în ciorbă morcovul deja fiert tăiat cubulețe și tăiețeii de casă.
La final, potrivește de sare și piper, după gust, și adaugă verdeața tocată sau uscată – leuștean și pătrunjel. În oală vor rămâne cam 3 litri de ciorbă – nu va fi nici prea apoasă, nici prea groasă. Raportul ingrediente-lichid este numai bun.
Ciorba de văcuță acrită cu borș are un gust delicios și sigur va fi pe placul tuturor. Carnea este moale, zeama e aromată și doar cât trebuie de iute. S-aveți poftă!