Cea mai simplă rețetă de turtă dulce. Cât se lasă la copt ca să nu se întărească prea mult

  • Publicat:
Cea mai simplă rețetă de turtă dulce. Cât se lasă la copt ca să nu se întărească prea mult
Foto: Shutterstock

Întâmpină sărbătorile de iarnă cu desertul-emblemă al acestui sezon: turtă dulce delicioasă! Te învățăm, pas cu pas, cum să prepari acasă acest desert minunat, care cu siguranță va fi mult mai gustos decât dulciurile pline de zahăr și aditivi din magazine. În plus, este un bun prilej de distracție în bucătărie cu cei mici, care vor fi încântați să decupeze foaia de aluat în forme care mai de care mai interesante.

Iată cât de simplu se face aluatul de turtă dulce și cât timp trebuie coaptă ca să iasă numai bună.

Rețetă de turtă dulce: ingrediente

Pentru această rețetă, pune pe lista de cumpărături următoarele ingrediente de care vei avea nevoie:

  • 150 grame unt moale
  • 100 grame zahăr brun
  • 150 ml sirop de arțar sau miere de albine
  • 1 gălbenuș
  • 350-375 grame făină albă
  • 1 linguriță de mirodenii pentru turtă dulce (mix format din scorțișoară, nucșoară, ghimbir, cuișoare)
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 praf de sare (dacă folosești unt sărat, poți renunța la sare)

Pregătirea aluatului de turtă dulce

Pentru a pregăti aluatul, pune într-un castron untul moale și zahărul brun. Mixează câteva secunde, până se omogenizează compoziția și devine cremoasă.

Adaugă în compoziție siropul de arțar sau mierea și gălbenușul. Amestecă din nou până se combină toate ingredientele.

Adaugă în compoziție făina, mirodeniile, praful de sare și bicarbonatul de sodiu. Amestecă bine să se omogenizeze, apoi toarnă compoziția pe o suprafață de lucru pudrată cu puțină făină și frământă până obții o bilă de aluat.

Împăturește bila de aluat într-o folie de plastic alimentară și las-o la frigider cel puțin o oră. În acest fel, aluatul își va menține forma pe care o dorești în timpul coacerii.

aluat turtă dulce
Foto: Shutterstock

Cât timp se coace turta dulce și la ce temperatură

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pune hârtie de copt pe 2 tăvi întinse.

Scoate aluatul de la frigider și întinde-l cu un sucitor într-o foaie groasă de 3-4 milimetri. Taie aluatul în formele dorite.

Pune turta dulce în tăvile tapetate cu hârtie de copt. Ai grijă să lași 3-4 centimetri distanță între ele.

Turta dulce se lasă la copt (180 de grade Celsius) pentru 8-10 minute, nu mai mult, altfel se va întări.

După coacere se oprește cuptorul, dar turta dulce se lasă în tavă încă 10 minute pentru a se întări. Apoi se scoate din tavă și se decorează (cu ciocolată, royal icing, fulgi de migdale, semințe, zahăr pudră etc.) sau se lasă ca atare.

Poate rezista la temperatura camerei aproximativ 14 zile, într-un recipient închis ermetic de tip caserolă, cutie sau borcan cu capac.

Cu un pahar de lapte ori ceai cald sau unul de cafea ori ciocolată caldă de casă, turta dulce va fi un desert adorat de toți cei dragi, care vă va transpune în atmosfera de basm a sărbătorilor de iarnă. Poftă bună!

Sursă rețetă: bakeplaysmile.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult