Cele mai simple feluri de mâncare de post. Oricine le poate prepara acasă, fără prea mult efort

Rețete simple și rapid de făcut!
  • Publicat:
Cele mai simple feluri de mâncare de post. Oricine le poate prepara acasă, fără prea mult efort

Postul Sfintei Mării sau Postul Adormirii Maicii se numără printre cele mai importante posturi din an. În această perioadă, românii care țin post aleg să preparare mâncăruri de post. Este bine să ne mai surprindem corpul uneori cu câte o salată sau cu o tocăniță delicioasă de legume. De aceea, în acest material vă prezentăm cele mai simple feluri de mâncare de post. Le poate prepara oricine și sunt absolut gustoase! 

Cele mai simple feluri de mâncare de post

Fie că țineți post sau nu în această perioadă, puteți încerca câteva rețete simple de post, care vă vor încânta papilele gustative. Se fac repede, sunt ușoare și delicioase!

Mâncare de vinete

Ingrediente:

  •  1 vânătă mare tăiată cuburi
  •  450 – 480 ml supă de legume
  •  2 conserve de roșii cuburi (800 g)
  •  1 conservă năut (400 g)
  •  1 ceapă tăiată cubulețe
  •  3 căței de usturoi
  •  2 linguri ulei
  •  1 linguriță boia
  •  jumătate de linguriță fulgi de ardei iute
  •  1 linguriță chimion (opțional)
  •  1 linguriță sare
  •  piper.

Mod de preparare:

Vânăta cuburi se amestecă cu o linguriță de sare. Se pune într-o sită de plastic și se lasă la scurs pentru 30 de minute. Într-o tigaie mare se încinge o lingură de ulei la foc mediu. Se adaugă cuburile de vânâtă și se prăjesc pe toate părțile. Se scot pe o farfurie și se dau deoparte. În aceeași tigaie în care am prăjit vânăta se încinge o lingură de ulei. Se adaugă ceapa și se gătește 4-5 minute sau până devine translucidă.

Se adaugă usturoiul dat prin presă, boia, fulgii de ardei iute și se gătește circa un minut. Se adaugă supa de legume, roșiile din conservă, năutul și cuburile de vânătă. Se lasă la foc mic să fiarbă timp de 30 de minute sau până ce vânăta e gătită sau până ce mâncarea începe să se îngroașe. Mâncarea de vinete de post se poate servi garnisită cu pătrunjel proaspăt tocat.

Citește și: Cum să faci cele mai bune vinete cu roșii. O rețetă care te va face să te lingi pe degete!

Tocană de gălbiori

Ingrediente:

  • 100 g gălbiori
  • 200 g cartofi
  • 100 g linte uscată
  • 350 ml apă
  • 1 ceapă
  • 2 căței usturoi
  • 15 ml ulei
  • 2 lingurițe ierburi aromate uscate(oregano, cimbru, busuioc)
  • 2 linguri vegeta de casă
  • sare
  • piper.

Mod de preparare:

Se pune lintea într-un vas cu apă și se lasă la înmuiat pentru cel puțin 30 de minute. Se curăță ceapa. Se taie cubulețe. Se curăță cartofii și se splaă. Se taie cuburi. Se curăță gălbiorii și se taie în bucăți mari. Ceapa se prăjește într-o tiagie cu ulei până devine translucidă. Peste ceapă se adaugă gălbiorii și se gătesc până încep să își lase apa. Se adaugă usturoiul, ierburile aromate, sarea și piperul. Se sotează totul pentru încă 2 minute.

Se adaugă vegeta și se amestecă bine. Lintea se scurge și se usucă. Se adaugă și ea în tigaie. Se adaugă cartofii și apa. Tigaia se acoperă cu capac și se lasă să fiarbă la foc mic-mediu pentru 20-30 de minute până ce se gătește lintea. Se amestecă în mod constant și se mai adaugă apă, dacă este necesar.

Ciorbă de perișoare de post din soia

Ingrediente:

  • 2 cepe medii
  • 2 morcovi
  • 1 conservă roșii cuburi
  • 1-2 felii de țelină
  • jumătate de păstârnac
  • jumătatate de rădăcină de pătrunjel
  • 1 ardei gras
  • 1 litru de borș
  • 1-2 linguri ulei
  • leușten și/sau pătrunjel
  • sare.

Perișoarele de soia de post

  • 200 granule soia
  • 1 ceapă
  • 100 g făină
  • circa 80 ml ulei
  • pătrunjel
  • sare
  • piper.

Mod de preparare:

Se fierbe circa 1,5 l de apă cu sare. Când apa clocotește se adaugă granulele de soia. Se lasă să fiarbă 10-15 minute. Granulele fierte se lasă să se scurgă de apă într-o sită sau într-un tifon.

Morcovul, țelina, păstârnacul și rădăcina de pătrunjel se dau pe răzătoarea mare. Ceapa se taie cubulețe. Legumele se pun la fiert în 5-6 litri de apă cu sare. După 15-20 de minute se adaugă ardeiul tăiat cubulețe.

Granulele de soia fierte și stoarse bine de apă se amestecă cu ceapa tăiată foarte fin, pătrunjelul tocat, sarea, piperul și făina. Uleiul se adaugă treptat și ce se obține o pastă omogenă. Se formează perișoare cu ajutorul unei mâinilor unse cu puțin ulei sau apă.

În ciorba se adaugă roșiile din conservă și borșul cald. Lăsăm focul la mic-mediu și începem să adăugăm perișoarele. Se lasă să fiarbă circa 5-8 minute din momentul în care fierbe din nou ciorba. Se adaugă 1-2 linguri de ulei. Ciorba de perișoare de post cu soia se servește cu pătrunjel și/sau leuștean proaspăt tocat.

Poftă bună!

Foto: Freepik

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”