Ciocolată de casă cu lapte praf, cu nucă, o minunăție de desert care îmi amintește de copilărie, când nu aveam la dispoziție decât o carte de rețete. Nu tu internet, zeci de bloggeri culinari, rețete video pe Youtube, emisiuni culinare zilnice la televizor. Doar cartea aceea groasă a Sandei Marin, roasă și îngălbenită de timp…
De voie sau de nevoie, pandemia ne-a determinat să gătim mai mult acasă, să experimentăm fel și fel de rețete. Unii dintre noi am încercat să atenuăm monotonia prin rețete inspirate din diverse culturi, având la bază condimente exotice. Alții, cum e și cazul meu, s-au reîntors „la rădăcini”, la copilărie. Așa am redescoperit gustul simplu al ciorbei de perișoare, al delicioasei ciulamale de ciuperci, al supei de pui cu găluște fragede și pufoase, al ostropelului delicios de pui cu usturoi.
Dar la capitolul desert nu prea m-am avântat, pentru că e o adevărată artă să obții dulcele de altădată. Am senzația că multe rețete din prezent sunt denaturate de tot felul de mirodenii și adaosuri care nu-și au rostul decât în restaurantele fandosite, unde nota de plată înseamnă vreo 3 zile de muncă.
Așa că am preferat să fac acasă un desert simplu, din ingrediente la fel de simple – ciocolata de casă din 5 ingrediente. Dacă punem și apa la socoteală, atunci sunt 6 ingrediente. Iar modul de preparare e atât de simplu, încât și un copil se poate descurca fără probleme.
De altfel, cred că desertul acesta se regăsește în caietul cu rețete al tuturor mamelor, mătușilor și bunicilor noastre. Alături de, firește, Prăjitura Televizor, Albă ca Zăpada, Prăjitura cu Bulion sau alte „nestemate” cu care ne era potolită pofta de dulce când eram copii.
Dar să nu mai lungesc vorba! Vezi mai jos rețeta de ciocolată de casă cu lapte praf și nucă, așa cum o țin minte de când eram copil și pe care am încercat-o (și mi-a ieșit cum trebuie) acum, la maturitate. Gustul e inconfundabil!
Din ingredientele de mai jos vei obține o tavă de 20×30 centimetri cu ciocolată de casă, groasă de vreo două degete:
Ciocolata de casă rezistă foarte bine în frigider și nu-și schimbă textura, nici gustul, nici măcar după 7-10 zile. Să ai poftă!