Toate gospodinele trebuie să pună din timp frunze de viță-de-vie pentru iarnă dacă vor să se bucure de sărmăluțe delicioase în sezonul rece. Dar cum se face, de fapt, saramura în care trebuie să stea frunzele? Află toate secretele mai jos.
Citește și: Cele mai bune sarmale de post cu ciuperci și orez în foi de viță. Nu rămâne nimic în farfurie!
Frunzele de viță-de-vie pentru iarnă trebuie să aibă o culoare verde închis și să nu fie pătate sau găurite de insecte.
De asemenea, se vor alege frunzele de dimensiuni cât mai apropiate și neapărat se vor tăia codițele acestora înainte de a le opări și pune în saramură.
În două borcane de 400 ml sau unul mai mare de 800 ml intră aproximativ 80 de frunze de viță-de-vie.
Citește și: Trucul pentru castraveți murați crocanți, în saramură. Dacă faci asta, sigur nu se înmoaie
Saramura se face simplu, din apă și sare. La o cantitate de 1 litru de apă se pun cam 35 de grame de sare grunjoasă de murături (neapărat neiodată – sarea cu iod înmoaie prea tare frunzele). Adică o lingură cu vârf sau 2 linguri rase.
Dacă faceți mai multe borcane cu frunze de viță-de-vie pentru iarnă, măriți cantitatea de sare în raport cu cea de apă (ex: la 2 litri de apă, folosiți 70 de grame de sare).
Citește și: Cum se face sucul de roșii pentru iarnă – REȚETA. Condimentul care îi dă un gust nemaipomenit
Punem 1 litru de apă și 30-35 de grame de sare într-o oală mare și pornim focul. Amestecăm cu o lingură de lemn și lăsăm pe foc până se dizolvă complet sarea.
Când apa dă în clocot, punem 20-25 de frunze de viță și amestecăm, apoi le lăsăm 1 minut cel mult la opărit. Nu le lăsați prea mult în apa fierbinte, altfel se vor înmuia prea tare și se vor rupe.
Se scot frunzele opărite cu o spumieră și se pun într-o strecurătoare, pentru a scăpa de excesul de lichid. Continuăm să procedăm la fel și cu restul frunzelor rămase.
Citește și: Ceai din viță de vie pentru slăbit – ce beneficii importante au frunzele de viță
După ce se răcesc frunzele, le împăturim în două de la mijloc și apoi le rulăm cât mai strâns, câte 10-20 deodată, după preferințe.
Frunzele astfel rulate se pun în borcane curate și sterilizate în prealabil, până sub buza acestora.
Saramura se aduce din nou la fierbere și se toarnă cu grijă în borcanele cu frunză, până sus de tot, apoi se pun capacele (sterilizate și ele).
Se lasă borcanele la răcit până a doua zi, apoi se depozitează într-un loc răcoros (cămară, beci, balcon etc.).
Când scoateți frunză de viță-de-vie din borcan pentru a face sarmale, aveți grijă să le lăsați măcar 30 de minute în apă rece, pentru a elimina excesul de sare din ele.
Citește și: Secretul celor mai buni ardei umpluți la cuptor. Dacă îi faci așa, se va mânca tot din farfurie!