Coq au vin – rețeta de pui cu vin roșu pe care o vei adora!

  • Publicat:
Coq au vin - rețeta de pui cu vin roșu pe care o vei adora!
Foto: Shutterstock

Rețeta de coq au vin (cocoș cu vin roșu) este una dintre cele mai apreciate și căutate în ultimii ani. Este un preparat tradițional franțuzesc, care a început să prindă însă și la români. Alături de o garnitură de legume la cuptor, ciuperci la grătar sau un piure de cartofi delicios, acest pui „îmbătat” este ideal pentru mesele festive de sărbători, dacă vă pică greu la stomac carnea grasă de porc.

Cum se face sosul de vin roșu și ce anume este special la această rețetă de coq au vin aflăm în cele ce urmează.

Rețetă coq au vin: ingrediente

Pentru a obține un preparat delicios, secretul e să folosești vinul și condimentele potrivite. Iar pentru o aromă deosebită, adaugă în lista de ingrediente și câteva legume. Iată de ce ai nevoie:

  • 8 pulpe inferioare (copănele) de pui cu pieliță
  • 6 felii groase de bacon tăiate bucățele potrivite
  • 1 ceapă tăiată julienne sau 3-4 bucăți de ceapă franțuzească (șalotă, hașma)
  • 500 grame ciuperci champignon curățate și tăiate în bucăți mari
  • 200 grame fasole verde
  • 500 ml supă stock de pui
  • 250 ml vin roșu sec de calitate (Pinot Noir, Cabernet Sauvignon etc.)
  • 120 grame unt topit
  • 2 linguri de făină
  • sare, piper, rozmarin, cimbru uscat – după gust
  • 4 căței de usturoi tocați mărunt
  • 3 frunze de salvie (opțional)
  • 2 frunze de dafin
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt tocat

Cum se prepară puiul cu sos de vin roșu

  1. Într-un wok adânc, frige bucățile de bacon până devin crocante, apoi scoate-le într-un castron.
  2. Asezonează pulpele cu sare și piper și frige-le la foc mediu spre mare în grăsimea lăsată de bacon, timp de 3-5 minute pe fiecare parte. Pune-le și pe acestea în castronul cu bacon.
  3. Adaugă în wok ceapa și ciupercile și sotează-le 3-5 minute. Adaugă usturoiul, amestecă și mai lasă pe foc 30 de secunde.
  4. Deglasează wokul adăugând vinul roșu și râșcâie fundul vasului cu o lingură de lemn. Adaugă supa stock de pui, frunzele de dafin, cimbrul, rozmarinul și frunzele de salvie, baconul și puiul fript. Lasă amestecul să atingă punctul de fierbere, apoi redu focul la mediu și acoperă cu un capac. Gătește pentru încă 20 de minute.
  5. Adaugă în wok fasolea verde.
  6. Într-un castron, amestecă untul topit cu făina și adaugă în compoziția din wok.
  7. Potrivește preparatul de sare și piper și apoi transferă-l într-o tavă adâncă de cuptor.
  8. Lasă puiul la cuptor pentru o oră și jumătate, la 180 de grade Celsius, cu tot cu lichidul în care a fiert. În acest timp, sosul va scădea.
  9. La final, după ce puiul este perfect pătruns și carnea aproape că se desprinde singură de pe os, garnisește deliciosul coq au vin cu pătrunjel proaspăt tocat. Poftă bună!

Sursă rețetă: jocooks.com

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult